Odluka HZZO-a: Od 15. listopada na Listi lijekovi za cističnu fibrozu

Datum:

Time je potvrđeno pozitivno mišljenje Povjerenstva za lijekove HZZO-a o uvrštavanju navedenih lijekova na listu, uz uvjet praćenja njihova učinka kod oboljelih osoba. Riječ je o znatnim financijskim sredstvima koje HZZO mora izdvojiti za primjenu ovih lijekova, a koje će se, kažu u  HZZO-u, osigurati kako bi oni postali dostupni bolesnicima kod kojih se očekuje dobar učinak u liječenju.

Ovom činu prethodilo je niz apela Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze koji su prikupili više od 30.000 potpisa na peticiju potpore njihovu zahtjevu za uvrštavanjem novih lijekova na Osnovnu listu.  Za 150 oboljelih od cistične fibroze u Hrvatskoj, uvrštavanje lijekova Kaftrio, Kalydeco i Orkambi na listu osnovnih lijekova HZZO-a trebao bi značiti korak u mirniju budućnost i konačan početak života koji nije podređen učestalim hospitalizacijama. Novi lijekovi bit će stavljeni na listu 15. listopada.

HZZO nastavlja financirati rad pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije

 Na sjednici Upravnog vijeća je donesena i odluka da će  HZZO i nadalje financirati rad doktora medicine bez specijalizacije, u cilju zapošljavanja što većeg broja doktora medicine u zdravstvenom sustavu. Stoga je donesena odluka o izboru doktora medicine bez specijalizacije kojima će se financirati rad pod nadzorom u 2021. godini, te su u prijedlog Liste prvenstva uvrštena 292 kandidata. Također se nastavlja i financiranje rada pripravnika – doktora medicine i magistara farmacije za koje će se financirati pripravnički staž na temelju javnoga natječaja iz 2021.  te su u sustav financiranja pripravničkog staža uvrštena ukupno 32 kandidata, 28 doktora medicine i četiri magistra farmacije. Nakon provedenih natječaja, ugovorne zdravstvene ustanove i drugi ugovorni subjekti HZZO-a sklopit će ugovore o radu s odabranim kandidatima, na osnovi kojih će HZZO u najkraćem roku sklopiti ugovore o financiranju s ugovornim zdravstvenim ustanovama i drugim ugovornim subjektima HZZO-a.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Psihologinja Žauhar: Slobodne aktivnosti djetetu pomoći odabrati, a ne birati

Slobodne aktivnosti trebale bi biti dio odrastanja. No, kako...

Hrvatski program ranog otkrivanja raka pluća provodit će se u cijeloj EU!

U jeku pandemije Hrvatska je započela s provođenjem programa...

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...