Odgojitelji pitaju: Postoje li djeca i u vrtiću?

Datum:

Ministra obrazovanja odgojitelji pitaju; jesu li djeca samo djeca u školama ili postoje i djeca u vrtiću?
– Imamo dječje vrtiće diljem Hrvatske koji aktivno bilježe covid-19 pozitivnu djecu i zaposlenike. I dok se govori o tome kako djeca, srećom, imaju blage simptome ili su asimptomatska , radi čega neprimjetno prenose zarazu rizičnim skupinama, nasuprot toj činjenici imamo kontradiktorne odluke kojim se grupe više ne šalju u samoizolaciju ako je samo jedno dijete pozitivno – stoji u otvorenom pismu kojim odgojitelji poručuju da sustav treba zaštititi i djecu i njihove roditelje, ali i njih same kao odgojitelje.
Struka je to koja je u svakodnevnom kontaktu s brojnom djecom, koja je iznimno izložena, a i u ovakvoj epidemiološkoj situaciji zanemarena. Dok su škole „produžile”, uvjetno rečeni, zimski odmor te se uopće nagađa da li će se i tko usuditi otvoriti ih uz ovakvu pandemijsku sliku, vrtiće doista nitko ni ne spominje. Odgojitelji su sutra na svojim radnim mjestima, obveza cijepljenja u odgojno obrazovni sustav nije uvedena, a vrlo je upitno da li ih se i koliko testira kao i djecu generalno. Odgajatelji su trenutno u situaciji da rade s djecom koja su kontakti potvrđenog oboljelog djeteta, ali koja ne trebaju ( iz nekog pravila) u samoizolaciju. Otvoreno pismo njihove udruge najmanje je što su mogli trenutno učiniti jer uostalom je netko evidentno zaboravio da i odgajatelji imaju svoje obitelji.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...