Od utorka covid potvrde obavezne u državnim i javnim službama
foto: Patrik Macek/PIXSELL

Stožer civilne zaštite objavio je odluku o uvođenju obveze testiranja za državne i javne službe, koja stupa na snagu u utorak, a od koje su izuzeti oni koji su se cijepili ili su preboljeli bolest.

Uvodi se sigurnosna mjera obaveznog testiranja prilikom dolaska na posao za dužnosnike, državne i javne službenike te zaposlenike ustanova i trgovačkih društava čiji su osnivači RH, županije, gradovi i općine.

 Odluka stupa na snagu 16. studenoga kako bi u ponedjeljak, 15. studenoga, svi oni na koje se odnosi ova odluka mogli obaviti testiranje, rekao je Božinović.

Covid potvrdom moći će se dokazati cijepljenje, preboljenje covida ili testiranje prilikom dolaska na radno mjesto. Necijepljeni i koji nisu preboljeli covid, morat će se testirati dva puta tjedno na ukupno 6407 testnih mjesta u Hrvatskoj, a popis svih testnih mjesta bit će vidljiv na mrežnim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite, Ministarstva zdravstva, HZZO-a i HZJZ-a.

Odluka se ne odnosi na studente, učenike, na mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode djecu u ustanove ili prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, za one koji idu podići EU digitalne potvrde kao i na one kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje. Ne vrijedi ni za one koji idu u poštu preuzeti pošiljku koja može imati pravne posljednice.
Ova odluka nema ograničen rok primjene. Ujedno je izdana i preporuka drugim (privatnim) poslodavcima da provode slično.

“Cilj je zaštiti zdravstveni sustav, što će se najbolje postići ako se ljudi cijepe jer cjepivo štiti od težih oboljenja, hospitalizacija i smrti. Ne radi se o tome da se cijepljeni ne mogu zaraziti ili prenijeti  zarazu, ali neće završiti u bolnici i imat ćemo funkcionalno zdravstvo”, poručio je Božinović.
Na konferenciji Stožera je istaknuto da se ne razmišlja o uvođenju obaveznih covid potvrda u trgovačke centre, teretane, kafiće i restorane.

Stožer je u petak također produžio primjenu odluka koje se odnose na javni prijevoz, rad trgovina, korištenje maski te ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza do 30. studenog.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments