AktualnoOd 467 790 doza COVID cjepiva nismo primijenili njih - 191 592

Od 467 790 doza COVID cjepiva nismo primijenili njih – 191 592

Osim trenutnih propitivanja AstraZeneca cjepiva, kojeg je Hrvatska naručila najviše u usporedbi s ostalim proizvođačima, 2,7 milijuna doza, nešto još evidentno koči procjepljivanje kod nas. Naime, do 10. ožujka, što je posljednji podatak koji smo dobili, uvezli smo i dobili 467 790 doza COVID cjepiva od tri proizvođača, najviše Pfizerovog cjepiva Comirnaty. Od tih doza njih 276 198 ukupno je primijenjeno, do istog navedenog datuma.

Neobično uz EU nestašicu

Dakle, 191 592 doze COVID cjepiva ukupno u dva i pol mjeseca cijepljenja nisu primijenjene. Prema istim tim podacima, do 10. ožujka, imali smo još 71 491 dozu Pfizer, 88 539 AstraZeneca cjepiva i 36 082 Moderna cjepiva. Uz kroničnu globalnu ili barem EU nestašicu cjepiva protiv ove infekcije i konstantne apele te argumentiranje kako ga nema dovoljno, neobično je imati 191 592 dozu te paralelno još biti među zemljama niske procijepljenosti. Štoviše, poručeno je kako je cilj maksimalno procijepiti jednom dozom jer ionako je razmak između prve i druge doze cjepiva kod svakog od njih prilično dugačak te nema bojazni da cijepljeni neće biti docijepljeni. No, čak i da nije tako nego da se, da tako kažemo, cjepiva čuvaju za docjepljivanje opet je priličan nesrazmjer jer i AstraZenece i Moderne (ponavljamo do 10. ožujka) imamo više negoli smo iskoristili. 

Gdje su “nepoznate doze”

Ovo su hrvatski službeni podaci, a ono što je još za zapitati se jest 840 “nepoznatih doza” – prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije koja vodi evidenciju o provedbi cijepljenja u svakoj zemlji svijeta gdje se ono provodi, Hrvatska uz Italiju ima najveći broj “nepoznatih doza”. Svaka aplikacija cjepiva vodi se kroz statistiku da li je riječ o prvoj ili drugoj dozi, a u koloni “nepoznata doza” nalaze se one za koje se ne zna da li su prva ili druga te ih Hrvatska bilježi čak 840. Podatak je to koji se, da tako kažemo, može dogoditi što uostalom pokazuju i isti podaci drugih zemalja Europe gdje ih većina nema evidentiranu nijednu “nepoznatu dozu”. Zašto je kod nas ta situacija drukčija, upitali smo HZJZ u više navrata protekli tjedan no još nismo dobili odgovor. 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike