AktualnoObustava isporuke lijekova uz istovremeni porast hospitaliziranih zbog COVID-19

Obustava isporuke lijekova uz istovremeni porast hospitaliziranih zbog COVID-19

Zbog 6,5 milijardi kuna duga za lijekove veledrogerije parcijalno, a neke čak i u potpunosti stopiraju isporuku lijekova bolnicama. Situacija je evidentno dramatičnija nego lanjske jeseni kad smo slušali i gledali istu priču na relaciji veledrogerije – Vlada RH. Očito je odzvonilo politici blic saniranja dugova za lijekove kratkoročnim uplatama jer ni nakon posljednjeg sastanka predstavnika veledrogerija u Ministarstvu zdravstva nema nikakva konkretnog dogovora.

Županijske nove mjere

Još unazad nekoliko tjedana pojedine bolnice su muku mučile s elementarnim lijekovima poput antibiotika, a baš kao i u listopadu prošle godine ponovno nažalost svjedočimo slučajevima nedostupnosti skupih lijekova za teško bolesne ljude. Istovremeno, bolnice su sve opterećenije porastom novozaraženih i hospitaliziranih radi COVID-19.

Nove mjere uvode se na županijskim razinama, a jučer je jedna od najkritičnijih bila Primorsko goranska gdje su zabranili okupljanja u zatvorenom, ograničili rad terasa kafića do 19 sati, zabranili rad fitness centara te limitirali broj kupaca u trgovačkim centrima na najviše deset na 100 kvadrata.


Skok u samo jednom danu na 611 novooboljelih i 3 umrlih ne ulijeva optimizam, na što je osim primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, upozorio i ravnatelj riječkog KBC-a prof. dr. sc. Alen Ružić.

Ustanova otvara nove COVID odjele, ali da bi se održala sigurnost unutar ustanove morat ćemo smanjivati dio ostalih bolničkih aktivnosti, a onkološki pacijenti i hitni slučajevi će se i dalje zbrinjavati i liječiti na dosadašnjoj razini – rekao je ravnatelj Ružić.


Rijeka istina ima veliki broj testiranja, no, proteklih dana građani su se vidno opustili. Gužve u trgovinama, okupljanja, ali i vidan priljev prvih turista iz okolnih zemalja, prate se sa zebnjom jer u zemlju se može ući i sa antigenskim testom dok građani Hrvatske granicu prelaze po znatno strožijem režimu. Nema velikih optimista jer je među oboljelima visok postotak britanskog soja i sve je više teže oboljelih u sve mlađim dobnim skupinama.

Sa pacijentima rade i studenti medicine kojima se ravnatelj KBC-a Rijeka zahvalio kao i djelatnicima koji punim snagama, bez predaha i godišnjih odmora daju sve od sebe u liječenju teško bolesnih.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike