Obiteljski liječnici u nevjerici zbog ministrove odluke o nazivanju pacijenata da se cijepe
PXL_270821_34325985.jpg

Obiteljski liječnici s nevjericom su dočekali odluku ministra zdravstva Vilija Beroša da moraju na cijepljenje zvati svoje pacijente starije od 65 godina. Protive se toj odluci jer, kako kažu, zbog pozivanja pacijenata ne mogu obavljati redovitu liječničku praksu. Poručuju ministru Viliju Berošu da kasni s odlukom jer su već obavili više od šest milijuna poziva […]

Obiteljski liječnici s nevjericom su dočekali odluku ministra zdravstva Vilija Beroša da moraju na cijepljenje zvati svoje pacijente starije od 65 godina.
Protive se toj odluci jer, kako kažu, zbog pozivanja pacijenata ne mogu obavljati redovitu liječničku praksu.

Poručuju ministru Viliju Berošu da kasni s odlukom jer su već obavili više od šest milijuna poziva u svakodnevnoj komunikaciji s pacijentima.

– Takva odluka u najmanju je ruku smiješna. Naši pacijenti moraju biti svjesni toga da mi definitivno 15 dana nećemo uopće biti dostupni za njihove potrebe jer ćemo biti vezani uz telefonski aparat, komentirao je novu ministrovu odluku za HRT dr. Leonardo Bressan, predsjednik Nadzornog odbora KoHOM-a.
Predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine (KoHOM) Nataša Ban Toskić također je upozorila da će telefoniranje obiteljskim liječnicima stvoriti dodatno opterećenje i posao.
– Nakon gotovo dvije godine pandemije i gotovo godinu dana cijepljenja i potrošenih golemih svota na kampanju i digitalnu platformu CijepiSe, iznenađeni smo odlukom ministra da se moramo koristiti zastarjelom metodom pojedinačnog pozivanja ljudi koja zahtijeva najviše vremena, a najmanje je učinkovita, komentirala je Ban Toskić za RTL.
Šefica KoHOM-a tvrdi da se ovakva vrsta odluke donosi u ratnom stanju. Smatra da bi njezini kolege trebali tu odluku zalijepiti na vrata ordinacija kako bi pacijenti bili obaviješteni da njihovi liječnici nisu dostupni za preglede i pozive jer provode cijelo vrijeme telefonirajući.
– Mi u ovom trenutku ne možemo reći kako će to izgledati jer prema ovom naređenju koje je ministar izdao nije ništa specificirano. Koji bi to dio bio radnog vremena kada pacijenti ne bi mogli doći do svojeg liječnika? Mogu reći i pacijentima: “Dragi pacijenti, nastojte se ne razboljeti u iduća dva tjedna jer će vam vaš obiteljski liječnik biti jako teško dostupan”, rekla je Ban Toskić.
Ustvrdila je kako oni koji su cijepljeni traže treću dozu, a one koji nisu cijepljeni bit će teško nagovoriti i svaka prisila ne dolazi u obzir.

– Jedna gospođa od 88 godina me sama nazvala kada je čula ministra na pressici kako bi me obavijestila da ju ne moram zvati jer se ona ne misli cijepiti, kazala je Ban Toskić.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments