AktualnoObiteljski liječnici, prva i često presudna vrata u sustav zdravstva

Obiteljski liječnici, prva i često presudna vrata u sustav zdravstva

U Covid pandemiji, pokazali su da mogu i te kako dobro ponijeti njezin golemi teret, i prije nego što je do njih došla odgovarajuća oprema, u često nemogućim uvjetima preuzeti golem teret i u početku bez odgovarajućih zaštitnih sredstava organizirati rad, i uspješno se nositi s golemim razmjerima dotad neviđene zdravstvene krize. Obiteljska je medicina jedan od neizostavnih temelja zdravstvenog sustava i o njima uvelike ovisi razina, efikasnost i kvaliteta zdravstvene zaštite. Radili su bez prestanka, na raznim radilištima, sve dodijeljene zadatke, i to je razlog što im obih dana stižu zahvale i čestitke.
Uvođenjem specijalizacije obiteljske medicine u svijetu, koja je započela baš u Hrvatskoj na inicijativu prof. dr. sc. Ante Vuletića, dokazalo se kako dobro razvijena primarna zdravstvena zaštita uvelike može utjecati na prevenciju i kvalitetu liječenja.
Obiteljski liječnik trebao bi biti jedan od ključnih dijelova reformiranog zdravstvenog sustava. a.
Danas, na Svjetski dan obiteljskih liječnika, zahvaljujemo našim liječnicima opće/obiteljske medicine na neizmjernom angažmanu kako bi ispunili želje i potrebe ponajviše pacijenata, a potom i matičnih ustanova, kolega zdravstvenih djelatnika te nadležnih institucija.
Znamo da vam nije lako, ali znamo i da bez vas nije moguće. Hvala vam na svemu i sretan vam dan obiteljskih liječnika
Kada je 1960. godine u Hrvatskoj, prvi put u svijetu, upisana prva generacija specijalizanata obiteljske medicine, razvijane su generacije liječnika koji su bili i edukatori, i savjetnici, i edukatori i važan dio svih javnozdravstvenih težnji, i postignuća. U doba kad ih je trebalo podržati u sustavu, praktički su bili prisiljeni ići u koncesije, zaustavljene su specijalizacije, i tek nedavno ponovo dodijeljene. Utoliko su rezultati manjkavog broja obiteljskih liječnika veći i značajniji. Aktivni su protagonisti javnozdravstvenih akcija, ustrajni pri ukazivanju na nužne korekcije sustava, da bi konačno, postigli ugled udruženi u stručne asocijacije od kojih je KoHOM stekao ugled često beskompromisnih boraca ne samo za položaj struke nego i nacionalno zdravlje. U tome je dio razloga što je svakoj pametnoj vlasti bolje imati ih za saveznika i suradnika nego ih zanemariti. U njihovim su rukama veliko povjerenje bolesnika i čitavih obitelji, ponekad i nekoliko generacija o čijem zdravlju brinu.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

spot_img

Istražite

Popularno