AktualnoObiteljski liječnici: Procjenjivanje sposobnosti za vožnju prisiljava nas da uvedemo liste čekanja

Obiteljski liječnici: Procjenjivanje sposobnosti za vožnju prisiljava nas da uvedemo liste čekanja

To će utvrđivanje kao i prijave promjena zdravstvenog stanja vozača pasti na obiteljske liječnike koji su se mjesecima borili i apelirali da ovakav prijedlog narušava povjerljiv odnos liječnika i pacijenta. Zakonskim izmjenama obiteljski liječnici štoviše morat će o promjenama zdravstvenog stanja u odnosu na vožnju odmah obavijestiti policiju. Svi apeli i otvorena pisma ostali su bez odgovora te su izmjene upućene u proceduru na što reagiraju priopćenjem iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).

Nitko od nadležnih nije se očitovao o KoHOM-ovom prijedlogu da obavijest ili upozorenje dano pacijentu ostane između liječnika i pacijenta na način da liječnik isto zavede u medicinskoj dokumentaciji te preda pacijentu dok bi samo na posebno traženje policijskih službenika, liječnik bio dužan dostaviti takvu obavijest ili upozorenje na uvid. Sam pacijent odnosno vozač u tom slučaju imao bi mogućnost i odgovornost suzdržati se od korištenja motornog vozila za vrijeme trajanja upozorenja (jednako kao što je to dužan činiti kada ima prisutnost alkohola u  krvi!) Podsjećamo, sličnu zakonsku praksu ima većina zemalja Europske unije.
Ukoliko se usvoji prijedlog upućen u Hrvatski sabor, postoji mogućnost da će pacijenti koji  imaju financijsku mogućnost, umjesto kod liječnika obiteljske medicine, pomoć tražiti u privatnim ordinacijama ili će izbjegavati odlazak liječniku. Isto tako, obiteljski liječnici više neće moći koristiti alternativne oblike komunikacije sa pacijentima u sadašnjem opsegu jer će biti prisiljeni procijeniti sposobnost za upravljanje vozilom što na takav način nije moguće. To će potencijalno dovesti do velikih gužvi i zastoja u radu, ionako opterećenih, ordinacija obiteljske medicine. Vrlo je vjerojatna mogućnost da će se, po prvi put, u ordinacijama obiteljske medicine morati uvesti liste čekanja, dio je priopćenja koje potpisuje dr. Nataša Ban Toskić, predsjednica KOHOM-a.

Obiteljski liječnici, također, podsjećaju da je zakonski prijedlog upućen u Sabor, a da još nisu definirana koja su to zdravstvena stanja koja trajno ili privremeno utječu na sposobnost vozača.

Iako su KoHOM, Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor i obiteljski liječnici o ovoj temi itekako aktivno govorili u javnosti i htjeli dati svoj doprinos u izradi Nacrta nisu bili angažirani, a u radnu skupinu nije imenovan nitko iz strukovnih liječničkih društava iz čega proizlazi da članci 37. i 38. Nacrta nemaju stručnu, medicinsku podlogu već su djelo isključivo osoba iz redova predlagatelja Nacrta.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike