AktualnoNovi sojevi i manjak cjepiva donose porast broja zaraženih

Novi sojevi i manjak cjepiva donose porast broja zaraženih

Više od 2,6 milijuna novih slučajeva COVID-19 bolesti globalno je detektirano u posljednjem tjednu veljače što je povećanje od sedam posto u odnosu na raniji tjedan. Nakon par tjedana pada broja novooboljelih svako pa i minorno povećanje govori o okretanju trenda koji se pripisuje pojavi novih sojeva virusa, popuštanju mjera i /ili njihovu nepridržavanju. Porast broja slučajeva u spomenutom razdoblju evidentiran je praktički u svakom dijelu svijeta, a što se tiče Europe najporazniji je porast u Italiji od čak 32 posto u odnosu na tjedan ranije. Kako Italija tako je i Hrvatska s krajem veljače na karti Svjetske zdravstvene organizacije obojana crvenom s obzirom na broj novih slučajeva na sto tisuća stanovnika. Hrvatski podaci, nadalje, kažu i da se trend porasta novooboljelih nastavio u prva tri dana ožujka kad je to porast od gotovo 12 posto.

Certifikat imunosti za putovanja

Jednako tako se crveni i veći dio Europe čije pojedine zemlje su započele s praksom “COVID putovnica”. Najkraće rečeno, koncept bilo kakvog dokazivanja statusa ove bolesti u putovanju iz Svjetske zdravstvene organizacije ne podržavaju. Izrijekom su to naveli argumentirajući kako korištenje “certifikata imunosti” za međunarodna putovanja trenutno nema nikakvo uporište u znanstvenim dokazima. Dodali su i da se međunarodni putnici ne smiju gledati kao “COVID sumnjivci” niti bi trebali biti prioritetna skupina za testiranje. U suprotnosti je to stav od politika niza država koje su na različite načine ograničile putovanja, ali i koje tek planiraju kontrolu u smislu spomenutih “COVID putovnica”. Takva odluka trebala bi uskoro biti i zajednička EU tema što je dodatni problem zemljama Unije s obzirom na nedostatak cjepiva te nejednaku dostupnost i mogućnost procjepljivanja u zemljama članicama.

 

“Putovanje cjepiva”

Kako svi nemaju jednaku mogućnost cijepiti se,  tako se puno ljudi stavlja u diskriminatoran položaj neovisno o njihovoj volji. Druga kategorija koja će bez sumnje u ovoj temi izazvati dodatan problem jest pravo izbora koje se uvođenjem ovakvih certifikata oduzima ljudima čiji je izbor ne cijepiti se protiv ove zarazne bolesti. No, s obzirom na brojke i situaciju posebice u pojedinim članicama, EU bi veća briga trenutno trebalo biti dugo i sporo “putovanje” cjepiva radi čega se svako malo i u nas govori o samostalnoj registraciji, nazovimo ih, vanjskih cjepiva odnosno primarno ruskog Sputnik V. Narednih dana bi trebala uslijediti ruska dostava dokumentacije na pregled HALMED-u s čijim odobrenjem bi se u Hrvatskoj moglo krenuti mađarskim modelom odnosno cijepljenjem cjepivima koja nisu prošla regulaciju Europske agencije za lijekove (EMA). 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike