Živi zdravoNovi DNK test krvi za određivanje ishodišta raka u tijelu

Novi DNK test krvi za određivanje ishodišta raka u tijelu

Kad stanica umre u tumoru, fetusu ili drugdje u tijelu, dijelovi njezine DNK ulaze u krvotok. Novi test koji identificira izvor tih dijelova DNK u krvotoku mogao bi olakšati pronalaženje skrivenih karcinoma, pratiti uspjeh transplantacije organa i provesti prenatalne preglede.

Kako bi proveo ovaj test, tim istraživača smislio je kako analizirati dvije vrste varijacija odjednom kako bi neinvazivno odredio porijeklo fragmenata DNK s gotovo savršenom točnošću.

Cirkulirajući DNK “dijagnostički je rudnik zlata”, kaže biomedicinski inženjer Sveučilišta Cornell Iwijn De Vlaminck, koji nije bio uključen u novu studiju. Na primjer, DNK tumora može se pojaviti u krvi prije nego što se rak može otkriti konvencionalnim metodama probira. No, raniji testovi krvi koji su tražili cirkulirajuću DNK bili su ograničeni činjenicom da sve stanice u našem sustavu imaju uglavnom isti genom, dodaje De Vlaminck.

Naša nova metoda pokazat će odakle dolaze te molekule [DNK] s vrlo visokim stupnjem razlučivosti”, kaže Dennis Lo, kemijski patolog s kineskog sveučilišta u Hong Kongu i viši autor nove studije u eLifeu.

Uz razlike u genetskom kodu koji mogu ukazivati ​​dolazi li DNK iz transplantiranog organa ili iz fetusa, novi test (nazvan GETMap, za genetsko-epigenetsko mapiranje tkiva) također mjeri fenomen koji se naziva metilacija DNK. Stanice dodaju molekularne skupine u određene DNK sekvence kako bi uključivale i isključivale gene; ovaj takozvani otisak prsta metilacije može otkriti izvor tkiva za DNK.

Znanstvenici su testirali GETMap na trudnicama, osobama s transplantiranim plućima i oboljelima od raka. U uzorcima krvi iz prve skupine mogli su razlikovati DNK fetalnih stanica (koja ima potpise metilacije specifične za posteljicu) od DNK majke lakše nego sadašnjim metodama.

Ako možemo utvrditi koja od [cirkulirajuće] DNK dolazi iz posteljice, mogli bismo lakše pogledati specifične genetske nedostatke”, kaže Virginia Winn, ginekologinja sa Sveučilišta Stanford, koja nije bila uključena u studiju.

Kod osoba s transplantiranim plućima, istraživači su otkrili da većina DNK oslobođena neposredno nakon transplantacije dolazi iz krvnih žila novih pluća, što je uvid koji bi u budućnosti mogao biti koristan za praćenje odbacivanja organa. A kod pacijenata s rakom utvrdili su izvore tumora, što bi moglo smanjiti potrebu za pregledom cijelog tijela i omogućiti ciljano testiranje i liječenje.
Istraživači idući put planiraju testirati svoju tehniku GETMapa u urinu, spinalnoj tekućini i drugim tjelesnim tekućinama kako bi rano otkrili i liječili bolesti.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike