Nosivi uređaj kontinuirano prati biomarkere – glukozu, alkohol i laktat

Datum:

Inžinjeri na sveučilištu u San Diegu razvili su prototip takvog nosivog uređaja koji može kontinuirano pratiti nekoliko zdravstvenih podataka – razine glukoze, alkohola i laktata – istovremeno u stvarnom vremenu.

Uređaj je malen i poput flastera stavlja se na kožu putem mikroskopskih iglica ili mikroiglica koje su nalik na čičak. Nošenje uređaja nije bolno – mikroigle jedva prodiru u površinu kože kako bi osjetile biomolekule u intersticijskoj tekućini koja okružuje stanice ispod kože. Uređaj se može nositi na nadlaktici i bežično šalje podatke na prilagođenu aplikaciju za pametni telefon.

“Laboratorij na koži”

Istraživači u UC San Diego Centru za nosive senzore opisuju svoj uređaj u članku objavljenom u Nature Biomedical Engineering.
„Laboratorij na koži“ rekao je direktor centra Joseph Wang, profesor nanoinženjeringa na UC San Diego i koautor rada. Moguće je kontinuirano mjeriti više biomarkera u isto vrijeme, omogućujući korisnicima da prate zdravlje i dobrobit dok obavljaju dnevne aktivnosti.
Većina komercijalnih zdravstvenih monitora, poput kontinuiranih mjerača glukoze za pacijente s dijabetesom mjeri samo jedan signal. Problem s tim, kažu istraživači, je što izostavlja informacije koje bi, na primjer, mogle pomoći osobama s dijabetesom da učinkovitije upravljaju svojom bolešću. Praćenje razine alkohola je korisno jer pijenje alkohola može smanjiti razinu glukoze. Poznavanje obje razine može pomoći osobama s dijabetesom da spriječe prevelik pad šećera u krvi nakon što popiju piće. Kombiniranje informacija o laktatu, koji se može pratiti tijekom vježbanja kao biomarker za umor mišića, također je korisno jer tjelesna aktivnost utječe na sposobnost tijela da regulira glukozu.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...

Sirupi protiv kašlja s folkodinom zabranjuju se u EU

Sirupi protiv kašlja koji sadrže folkodin bit će zabranjeni...

Voditeljica Referentnog centra za PTSP o prvom vodiču za ljude s traumama

Nebrojeno se puta u nekom od javnih servisa dogodi...