fbpx
AktualnoNikotin i pušenje globalni problem, ponajviše u Europi i među ženama

Nikotin i pušenje globalni problem, ponajviše u Europi i među ženama

Dio podataka koje je iznijela Svjetska zdravstvena organizacija pokazuje i kako među ženama raste korištenje duhanskih proizvoda u nekim dijelovima Europe. Zbog goleme štetnosti pušenja WHO i Ujedinjeni narodi usuglasili su se oko brojnih okvira i konvencija koje se tiču kontrole duhanskih proizvoda, a odnose se na vrlo široko područje, od preventivnih programa do reklamiranja štetnosti pušenja. Cilj je globalnog plana, na svjetskom nivou, do 2025. godine smanjiti broj pušača za 30 posto, u odnosu na njihov broj iz 2010.

Uzrok prijevremenih poroda

Podaci za 2018. godinu kažu da je rasprostranjenost pušenja među ženama u Europskoj Uniji bila najveća na svijetu, s postotkom od 19 posto, odnosno, 67 milijuna pušačica. Prije dva desetljeća ta je brojka bila za deset milijuna veća, a plan WHO-a je da 2025. godine padne na 63 milijuna. Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj puši otprilike trećina stanovništva. Gledano prema spolu o nikotinu je ovisno oko 31 posto muškaraca i oko 23 posto žena. Svjetska zdravstvena organizacija u svom se izvješću koncentrirala na žene jer upravo među njima nema zadovoljavajućih rezultata o prestanku pušenja. Žene se teže odriču nikotina, a podaci kažu da se generalno čak 12 posto smrti u svijetu kod ljudi od 30 godina i starijih može povezati s pušenjem. Osobito zabrinjavajuće zvuči procjena WHO-a da puši čak 12 posto djevojčica u Europi, starosti između 13 i 15 godina. Pušenje povećava rizik kardiovaskularnih bolesti, karcinoma i bolesti dišnog sustava. Za žene je specifično što pušenje kod njih ne nosi rizik samo od tih bolesti nego iznimno štetno utječe i na njihovu plodnost te reproduktivno zdravlje. Poražavajući je podatak da baš Europljanke u najvećem postotku na cijelom svijetu puše i za vrijeme trudnoće, a upravo je pušenje vodeći uzrok prijevremenih poroda i smrti ploda tijekom trudnoće.

Neregulirana upotreba e-cigareta

WHO u svom izvješću ističe i opasnosti od utjecaja koji se šire preko društvenih mreža, odnosno, situacije gdje influenceri promoviraju pušenje. Dodatno, tu su proizvodi poput e-cigareta koji su se dugo reklamirali kao društveno prihvatljivi i manje opasni za zdravlje. No, dugotrajni učinci ovakvih proizvoda na organizam još su nepoznati te mnoge zemlje nisu regulirale upotrebu e-cigareta. Inače se danas, 17. veljače, obilježava Hrvatski dan nepušenja pod geslom “Dan bez duhanskog dima”. Cilj obilježavanja ovog dana je potaknuti pušače da se na 24 sata odreknu duhanskog dima te da uz potporu obitelji i javnosti pokušaju nastaviti s apstinencijom od nikotina. Pušenje je i dalje društveno prihvatljiva pojava koja se ne smatra teškom ovisnošću, ali je zbog toga nikako ne treba podcijeniti,budući da je činjenica da izaziva ovisnost kao i razne psihičke i fizičke promjene (čak i nakon prestanka pušenja). Važno je znati da su svi proizvodi za pušenje štetni za zdravlje, uključujući i elektroničke cigarete. Valja svakako napomenuti i da se, prema podacima HZZO-a, godišnje izdvaja 1,5 milijardu kuna za bolesti povezane s pušenjem.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike