AktualnoNestašica pojedinih lijekova na hrvatskom tržištu

Nestašica pojedinih lijekova na hrvatskom tržištu

Na hrvatskom tržištu trenutačno je nestašica antibiotika Zinnata od 500 mg i lijeka Torvasa od 10 mg i 20 mg za snižavanje masnoća u krv, potvrdila je Hrvatska agencija za lijekove (HALMED). Ističu da su dostupne zamjenske terapije.
Najveći je problem sa Zinnatom koji proizvodi Glaxo. Riječ je o antibiotiku koji se izdaje samo na recept i koristi kod djece starije od tri mjeseca i odraslih. Primjenjuje se kad ne pomažu “slabiji” antibiotici.

Drugi lijek, ista tvar

Belupo je prijavio HALMED-u nestašicu lijeka Torvas, a kao uzrok navode se “razlozi povezani s proizvodnjom”. Na tržište se vraća najkasnije do kraja siječnja.

Umjesto Zinnata (500 mg) te lijeka Torvas (10 mg i 20 mg) na našem su tržištu dostupni drugi lijekovi s istim djelatnim tvarima, istih jačina i farmaceutskih oblika, no drugih proizvođača, ističe HALMED.

Sanofi je prijavio nestašicu lijeka Arave 10 mg. Riječ je o antireumatiku kojeg neće biti do početka veljače. Sanofi navodi da su “razlozi povezani s proizvodnjom”. Iz HALMED-a poručuju da su također dostupni slični lijekovi drugih proizvođača s istom djelatnom tvari.

Zakonski alati

Kompanija Merck prijavila je privremenu nestašicu Decortina 5 mg i 20 mg, kortikosteroida koji se koristi u liječenju upalnih i reumatskih bolesti te kod nekih autoimunih bolesti.
U HALMED-u pak kažu da vlada nestašica samo nekih pakiranja. Lijek je dostupan na hrvatskom tržištu u pakiranju od 50 tableta, a Decortin 5 mg u pakiranju od 20 tableta u kutiji.
Svaki se lijek može povremeno naći u nestašici, primjerice zbog zastoja u lancima opskrbe lijekovima iz logističkih razloga ili kašnjenja u proizvodnji. Nestašicu rješavamo zakonski dostupnim alatima koji se temelje na preraspodjeli zaliha ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice EU, ističe HALMED.
Na hrvatskom tržištu trenutačno je dostupno približno 3500 odobrenih lijekova. HALMED poziva pacijente da im se obrate u slučaju nedostupnosti pojedinog lijeka.

.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike