Nehitni pregledi i zahvati u bolnici samo uz COVID potvrdu ili negativan test

Datum:

Dakle, u bolnicu na pregled moći će ući samo oni koji su cijepljeni, preboljeli COVID ili imaju potvrdu o negativnom testu. Najavio je to ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, tjedan dana uoči uvođenja COVID-potvrda za radnike u zdravstvu.

Capak kaže da će COVID-potvrde morati imati svi pacijenti koji idu na naručenu hospitalizaciju ili dijagnostičko-terapeutski zahvat. Potvrda će biti obavezna i za posjete hospitaliziranim bolesnicima kao i za pratnju koja ulazi bolnicu.  Od 1. listopada potvrde su obavezne za sve koji rade u bolnicama, ukljućujući i kafiće i trgovine u krugu bolnice, pa i vanjske servisere.

Iako procijepljenost u zdravstvu raste, još uvijek ima onih koji se ne žele cijepiti. Takvi će se u prvo vrijeme testirati o trošku države i to dva puta tjedno. Ako odbiju i cijepljenje i testiranje, neće moći raditi i neće primiti plaću, poručuje ministar zdravstva Vili Beroš.

U pripremi je i novi dokument o postupanju u slučaju zaraze u školama s obzirom da djeca i mladi do 19 godina dominiraju među oboljelima u posljednje vrijeme. Trenutno je u samoizolaciji više od 10.000 đaka. Novi dokument propisivat će da u samoizolaciju idu samo učenici koji su sjedili u istoj klupi i unutar kruga od dva metra od oboljelog, kao i oni koji su s njim putovali dulje od 15 minuta i to tako da su sjedili ili stajali jedan pored drugog.

Unatoč sve većem broju zaraženih učenika, za sada se ne razmišlja o COVID potvrdama u školstvu.

 

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Beroš: Svi su pozvani pridonositi i sudjelovati u reformi

Zdravstvena pismenost ima nemjerljivu važnost, a osobito nam ju...

Odluke HZZO-a o financiranju rada pripravnika i pomagalima

HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez...

COVID-19 ostaje globalna prijetnja zdravlju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedjeljak je objavila da...

Virusne bradavice – zašto nastaju i kako ih liječiti objašnjava dr. Tolušić Levak

Verukozne promjene kože ili bradavice su česte dobroćudne tvorbe...