Našli ste  sumnjivu supstancu? Odnesite je na besplatnu i anonimnu analizu
foto:freepik

Nađete li kod svog djeteta ili člana obitelji neku sumnjivu supstancu za koju ne znate je li droga, uzorak možete donijeti u zagrebački Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” gdje će vam ga besplatno analizirati.

U Zavodu ovu analizu obavljaju pod svojevrsnom krilaticom: “Sumnjate? Provjerite na vrijeme.” Projekt se provodi u suradnji s Gradom Zagrebom i Uredom za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH. Dakle, pronašli ste kod djeteta ili nekog bliskog supstancu koja vam nije poznata i pojavila vam se sumnja da se događa nešto što ne bi trebalo. Uzmite uzorak, i predajte ga ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 12 sati na Prijemnom šalteru Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu voda, II zgrada, I kat, Mirogojska 16. Sve je posve besplatno i anonimno, a prilikom predaje uzoraka dobit ćete svoju lozinku.

Bez podataka, samo lozinka

Nakon što analiza bude gotova, uz pomoć te lozinke na internetskim stranicama NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar” moći ćete provjeriti je li uzorak sadržavao drogu. Ako slučajno rezultati budu pozitivni, i pokažu da je u pitanju neka vrsta droge, roditelji se u Zavodu mogu obratiti Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, Odjel za prevenciju ovisnosti Zavoda, i to telefonski, na broj 01/3830-066.

Marihuana i sintetičke droge

Inače, analiza uzoraka obavlja se na dva visokosofisticirana instrumenta koji očitavaju ima li u uzorku droga ili psihotropnih tvari, i koje su vrste. Rezultati su gotovi nakon 48 sati, i tada ih roditelji mogu vidjeti na internetskoj stranici Zavoda, uz već spomenutu lozinku koju dobiju kod primopredaje uzoraka. Ne moraju dati nikakav osobni podatak. Kako je već poznato u javnosti, dosadašnji rezultati ovog programa pokazali su da je, od pozitivnih uzoraka (koji je više od 50 posto), bilo najviše THC-a (marihuana) i metamfetamina, a ostalo su bili uzorci koji su pokazivali da je riječ o kokainu, amfetaminima te tabletama poput Xanaxa i Normabela.

Ne analiziraju kosu i urin

Roditelji često, i kada posumnjaju ili nađu nešto kod djeteta, odluče ne reagirati zbog straha od mogućih posljedica ili prijava. Upravo zato je ovo dobar način da se točno zna o čemu je riječ i da potom roditelji mogu poduzeti sve nužne korake kako problem ne bi eskalirao. Dodatno, u Zavodu ističu da besplatno i anonimno obavljaju samo analizu supstanci, a ne bioloških uzoraka, poput kose ili urina.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments