fbpx
AktualnoNakon vrhunca pandemije u kolovozu u Japanu sada virus "nestaje"

Nakon vrhunca pandemije u kolovozu u Japanu sada virus “nestaje”

Naime, sredinom kolovoza zabilježen je nagli rast slučajeva covida-19 u Japanu, koji je imao više od 23.000 novozaraženih dnevno. Trenutno te su dnevne brojke pale na samo 170 slučajeva, a smrtni slučajevi pali su na jednoznamenkaste brojeve.
Drastičan pad novozaraženih i smrtnih slučajeva pripisan je visokoj procijepljenosti, nošenju maski i pridržavanju drugih epidemioloških mjera. No, dio znanstvenika ipak smatra da je ovaj slučaj jedinstven u usporedbi s drugim zemljama koje imaju slične epidemiološke uvjete.

Izuri Inoue, genetičar s japanskog Nacionalnog instituta za genetiku, smatra da je Japan imao sreću i svjedočio tome da je delta varijanta uglavnom iskorijenila druge varijante SARS-CoV-2 virusa, prije nego li je izbrisala i samu sebe, prenosi RT.
Već neko vrijeme Inoue i njegovi kolege proučavaju mutacije SARS-CoV-2 virusa. Tim je napravio analizu sojeva prikupljenih u razdoblju od srpnja do listopada ove godine. Pokazale su se dvije stvari: velika genetička raznolikost sojeva kao i to da su mutacije došle do određene točke svojeg razvoja i zaustavile se na tome.
„Šokiralo nas je ono što smo otkrili.  Kako su se počele gomilati mutacije, vjerujemo da je došlo do pogreške u virusu koji potom više nije mogao raditi vlastite kopije. Budući da se slučajevi novooboljelih ne povećavaju, vjerujemo da je u jednom trenutku tijekom svoje mutacije virus krenuo prema samouništenju”, izjavio je genetičar Ituro Inoue za Japan Times.

Naime, RNA virusi, poput novog koronavirusa, obično imaju vrlo visoku razinu mutacija, što im pomaže u brzoj prilagodbi na promjene u okolini. No, to otvara i mogućnost za takozvanu “katastrofalnu pogrešku”, odnosno kad se loše mutacije nakupe te u konačnici izazovu izumiranje određene varijante.
Ova inovativna teorija mogla bi objasniti zašto su toliko male brojke novozaraženih u Japanu, dok ostale zemlje bilježe znatni porast novooboljelih. Također bi mogla objasniti što se dogodilo sa SARS-om 2003. godine, čiji je širenje prestalo samo od sebe.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike