fbpx
AktualnoNajbolja strategija cijeljenja prvo zaposlenih s velikim brojem kontakata

Najbolja strategija cijeljenja prvo zaposlenih s velikim brojem kontakata

U kampanjama cijepljenja protiv COVID-19 mnogi koriste strategije zasnovane na dobi, odražavajući veći rizik od teških ishoda infekcija u starijih odraslih osoba. Međutim, kako se pojavljuju novi podaci o učinkovitosti odobrenih cjepiva protiv COVID-19 u smanjenju infekcije i prijenosa te minimiziranju teških ishoda i “dugog COVID-a”, strategije uvođenja cjepiva moraju se ponovno procijeniti.
U novoj studiji istraživači su promatrali utjecaj pet različitih strategija cijepljenja na infekcije COVID-19, kronične ishode, hospitalizaciju i smrt u Britanskoj Kolumbiji, Kanada. Za svaki scenarij uvođenja cjepiva stope cijepljenja po danu odgovarale su predviđenim rokovima koje je objavio Centar za kontrolu bolesti British Columbia. Scenariji su se razlikovali u tome jesu li cjepiva raspoređena prema dobnim skupinama i jesu li i koji zaposlenici dobili prioritetno cijepljenje. U svim scenarijima odrasli u dobi od 80 godina i stariji cijepljeni su prije bilo koje druge skupine.
Tim je otkrio da, kroz niz scenarija za prijenos virusa COVID-19 i učinkovitost cjepiva, da ranije cijepljenje zaposlenika u značajnim javnim djelatnostima značajno smanjuje infekcije, hospitalizacije, smrtne slučajeve i slučajeve dugog COVID-a (sa simptomima koji traju duže od 28 dana). U simuliranoj regiji s ograničenom opskrbom cjepivima i populacijom od 5 milijuna stanovnika cijepljenje prijeko potrebnih radnika dovodi do procijenjenih 200.000 manje infekcija, 600 manje smrtnih slučajeva i proizvodi neto novčanu korist od više od 500 milijuna USD. Autori zaključuju da strategije cijepljenja koje izričito ciljaju na djelatnike s velikim brojem kontakata mogu biti ključne za smanjenje negativnih ishoda COVID-19 tijekom uvođenja cijepljenja.

Autor Paul Tupper napominje: “Pandemija COVID-19 nesrazmjerno je utjecala na osnovne radnike, koji često imaju niža primanja i nemaju mogućnost rada od kuće. Naši nalazi ukazuju na to da bi njihovo određivanje prioriteta za cijepljenje ne samo da bi pomoglo u smanjivanju ove značajne razlike, već ne dolazi čak ni po cijenu povećanih štetnih ishoda kod drugih; bolje je za sve. “

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike