Najava reforme – slijede zakonske izmjene, rad bolnica u dvije smjene

Datum:

Beroš se u petak na konferenciji za novinare osvrnuo i na odjeke u javnosti nekih prijedloga zdravstvene reforme, poput uvođenja obaveznih sistematskih pregleda kao i praćenja izvršenja norme liječnika koji rade u javnom i privatnom zdravstvu. Istaknuo je da se radi samo o fragmentima reforme koju treba sagledati u cjelini.
Uvođenjem sistematskih pregleda u javno zdravstvo želi se, kaže, pojačati preventivu zbog loših životnih navika dijela građana. Poručio je da tu neće biti prevelikog dodatnog opterećenja ni dupliranja, a da će se za svaku dobnu i spolnu skupinu odrediti intenzitet potrebe tih pregleda.

Obrazlažući ideju da se normama kontrolira rad liječnika, poručio je da se ne radi o zabrani rada u privatnom sektoru.
“Nikada nisam rekao da će se bilo kome od liječnika iz javnog sustava zabraniti rad u privatnom sektoru. Ali s obzirom na prigovore o nedostupnosti zdravstvene zaštite (…), na to moram reagirati i reagirat ću. Iako postoje pravilnici koji reguliraju rad između javnog i privatnog, moramo ih unaprijediti na korist naših pacijenata, da manje čekaju”, istaknuo je ministar.

Najavio je i kako će bolnice, koje imaju kadrovske uvjete, raditi u dvije smjene, bit će i reorganizacije bolničkog sustava, promjene mreže javnozdravstvenog sustava i funkcionalna intergracija, a najznačajnijom stvari ocijenio je da će se u zakon uvrstiti kvaliteta zdravstvene zaštite.
Tri su poluge reforme – izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, osuvremenjavanje mreže javnozdravstvene zaštite i kvaliteta osnovnog ugovaranja, poručio je Beroš.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...