Na teren Hitna izlazi s medicinskom sestrom, a liječnici hitnu pomoć pružaju u bolničkoj hitnoj

Datum:

Udruge, uz ostalo, predlažu da liječnici više ne izlaze na teren, već samo T2 timovi s educiranim medicinskim sestrama i tehničarima, a liječnici bi pružali hitnu skrb u bolničkim odjelima za hitnu medicinu.

Predlažu i spajanje izvanbolničke hitne s bolničkom hitnom medicinom, ukidanje zavoda za hitnu medicinu i pretvaranje objedinjenih hitnih bolničkih prijema (OHBP) u odjele hitne medicine u bolnicama u kojima bi se zbrinjavali hitni pacijenti prve tri trijažne kategorije.
Ideja je da akutne pacijente trijažne kategorije 4 i 5 zbrinjava liječnik obiteljske medicine, ginekolog, pedijatar ili stomatolog.
Izuzetak od spajanja izvanbolničke i bolničke hitne bili bi otoci i gradovi udaljeni od najbliže bolničke ustanove više od 80 kilometara. Plan je da se tamo osnuju izdvojene jedinice bolničkog odjela hitne medicine.

Udruge predlažu i uvođenje uže specijalizacije intenzivne medicine specijalistima hitne medicine te beneficirani radni staž liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, kao i vozačima u hitnoj službi.
Nacrt reforme izradili su Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) zajedno s Koordinacijom hrvatske obiteljske medicine (KOHOM), Hrvatskom udrugom djelatnika hitne medicinske pomoći (HUDHMP), Hrvatskim društvom obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora (HDOD HLZ) i Hrvatskim društvom za hitnu medicinu (HDHM).

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...