Na novoj ECDC korona karti cijela Hrvatska je u crvenom
foto: Shutterstock

Na najnovijoj korona-karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) cijela Hrvatska je u crvenom što potvrđuje daljnje pogoršavanje epidemiološke situacije.

Naime, prošloga tjedna Grad Zagreb, obalne županije i sjever Hrvatske bili su u narančastom, dok su istočna i srednja Hrvatska bili crveni. Prelazak cijele Hrvatske u crveno bio je očekivan budući je broj zaraženih u zadnjih tjedan dana znatno porastao za 50 posto. Samo u posljednja 24 sata zabilježen je 941 novi slučaj zaraze, broj aktivnih slučajeva ukupno je 5335, a preminulo je 10 osoba. Među njima su 554 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 58 pacijenata. Na Twitteru se o karti ECDC-a oglasio i ministar Vili Beroš.
 – U crvenom smo. Rezultat je to dijelom necijepljenja i nepridržavanja epidemioloških mjera. Izlaz je u što većem broju cijepljenih čime se podiže razina zaštite svih! –  napisao je Beroš.
Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14- dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih. Situacija nije puno bolja ni u ostatku Europe, te su primjerice u Portugalu i Španjolskoj sve regije i dalje u crvenom. Situacija se pogoršala i u Švedskoj, koja je ovih dana najavila da će krajem mjeseca ukinuti gotovo sve protuepidemijske mjere. Nekoliko regija im je prešlo iz narančaste u crvenu boju. S druge strane, u pojedinim rumunjskim i francuskim regijama stanje se poboljšalo, pa su prešle iz narančastog u zelenu zonu. U ostatku Europe nema većih promjena u odnosu na prethodni tjedan.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments