AktualnoNa 1100 pregleda branitelja rak otkriven kod njih 12

Na 1100 pregleda branitelja rak otkriven kod njih 12

Gledano po broju obavljenih pregleda jedna od najuspješnijih hrvatskih bolnica postala je Opća županijska bolnica Našice koja je tijekom  2018. obavila 1008 pregleda branitelja od 1100 ugovorenih pregleda s Ministarstvom branitelja. Prema riječima ravnatelja OŽB-a Našice, dr. Hrvoja Šimića, do sada je u našičkoj bolnici pregledano gotovo 2500 branitelja i to unatoč tome što je tijekom pandemije koronavirusa ta bolnica postala regionalni COVID centar.

Ono što je iznimno važno reći jest da mi nastavljamo s tim pregledima, i to unatoč pandemiji COVID-a, koja i dalje traje. Zahvaljujemo svim liječnicima i ostalim zaposlenicima koji uz svoje redovne zadatke uspiju obavljati i ovaj plemeniti posao, a posebno koordinatorici za preglede branitelja, dr. Ljiljani Hodak, inače sudionici Domovinskog rata s činom poručnice. Činjenica je da sedam do deset branitelja umire svakodnevno, a prosječni životni vijek hrvatskih branitelja tek je oko 50 godina. Tu činjenicu nikako ne smijemo zanemariti i s pregledima svakako treba nastaviti – naglašava ravnatelj, dr. Šimić.

Koordinatorica sistematskih pregleda za branitelje u našičkoj bolnici, dr. Ljiljana Hodak, za sebe voli reći da je u toj bolnici, u skladu sa svojom brigom, “mama” svim braniteljima koji stignu na sistematski pregled.

Na 1100 pregleda otkrili smo 12 karcinoma što je jako velik broj u odnosu prema populaciji. Nažalost, pojedini branitelji nemaju nikakav status, nemaju čak ni zdravstveno osiguranje, a pojedini nisu bili na pregledu 20 godina. Sam pregled obuhvaća laboratorij, crvenu i bijelu krvnu sliku, šećer, masnoće, jetrene probe, tumorski PSA marker za prostatu i hormon štitnjače. Nakon toga idu na UZV abdomena gdje im gledamo jetru, žučni mjehur, gušteraču i bubrege te prostatu. Kod žena radimo i UZV dojki, mamografiju i ginekološki pregled s papa-testom, snimanje srca i pluća te internistički pregled. Nakon svih tih pregleda svatko dobiva svoje nalaze te se javlja obiteljskom liječniku. U slučaju sumnje na zloćudne bolesti odmah se odrađuju daljnje pretrage i počinje terapija, a sve ostalo u dogovoru s braniteljima kada dobiju uputnicu – objašnjava dr. Ljiljana Hodak.

U našičkoj bolnici napominju da su pravovremenim preventivnim pregledima spašeni mnogi životi te je sačuvana kvaliteta života branitelja i njihovih obitelji.
Vrijedno je napomenuti da je prema Ministarstvu hrvatskih branitelja nominiran projekt vrijedan oko 950 tisuća kuna, a vezan uz prilagodbe koje omogućavaju lakše kretanje po našoj bolnici slijepim i slabovidnim te gluhim i nagluhim osobama. Opća županijska bolnica Našice je i do sada vodila računa o osobama s invaliditetom te je jedna od rijetkih gdje su ukinute sve barijere za kretanje, postavljena dizala i platforme, prilagođeni sanitarni čvorovi te je svaki dio bolnice dostupan neovisno o stupnju tjelesnog oštećenja – napominje dr. Hrvoje Šimić.

Sistematski pregledi za branitelje određeni su za one koji su proveli najmanje 1500 dana na bojištu, ali u dogovoru s Ministarstvom branitelja omogućen je i braniteljima s manje ratnih dana te braniteljima sa statusom HRVI. Ministarstvo branitelja šalje pozive za preglede na kućne adrese, no svi koji ga nisu dobili, objašnjava dr. Hodak, trebaju se javiti Uredu za branitelje i zatražiti da ih se uvrsti na listu za pregled. Ured potom njihove podatke šalje bolnici otkud ih naručuju. Kako će reći ova liječnica, nikada ne naručuju više od pet branitelja dnevno te su za njih odredili posebne termine kako se ne bi utjecalo na redovitu listu pacijenata.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike