fbpx
VijestiMinistar Beroš: Niski obuhvat cijepljenja izravno utječe na tijek epidemije

Ministar Beroš: Niski obuhvat cijepljenja izravno utječe na tijek epidemije

Prije dva tjedna evidentirano je još manje – 1925 novih slučajeva. Više od 3000 zaraženih zadnji put zabilježeno je još u travnju. Po podacima Nacionalnog stožera, 939 pacijenata je na bolničkom liječenju, na respiratoru 131, a preminule su 23 osobe.
Prema dosad dospjelim podacima županijskih stožera, najviše novooboljelih ima Primorsko-goranska županija gdje je zaraza potvrđena kod nove 324 osobe, a umro je jedan necijepljeni pacijent. Do sada je u Hrvatskoj cijepljeno 46,20 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,38 posto odraslog stanovništva.

Nedovoljno cijepljenih

Nakon gotovo tri mjeseca u utorak je održan i sastanak Vladina Znanstvenog savjeta koji je zaključio da uvođenje dodatnih, strožih mjera ovisi o epidemiološkoj situaciji. Istaknuta je važnost cijepljenja trećom dozom te je najavljena moguća šira primjena COVID potvrda. One bi se se nakon zdravstvenog i sustava socijalne skrbi, mogle početi primjenjivati i na nekim drugim mjestima.
Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak tom je prigodom izjavio da će nakon primanja treće doze COVID potvrda vrijediti godinu dana.  Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da će se cijepiti trećom dozom. Na Twitteru je komentirao nagli porast broja novooboljelih i poručio da je primaran razlog za ovakvo stanje nedovoljan udio cijepljenih.  Naime, do sada je barem jednu dozu cjepiva primilo ukupno 55,38 posto odraslog stanovništva.

“Zaključak je to struke na svim razinama pa i Svjetske zdravstvene organizacije. Niski obuhvat cijepljenja izravno utječe na tijek ove epidemije”, napisao je Beroš na Twitteru.
Smjer četvrtog vala, ustvrdio je, određuje dio građana koji i dalje sumnjaju u znanost i struku.

Ta odluka ne tiče se samo pojedinca nego svih nas. Slijedimo primjer visoko procijepljenih zemalja i krenimo prema sigurnoj zdravstvenoj budućnosti, poručio je ministar.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike