Ministar Beroš: Do iduće sezone Hrvatska će ponovno imati vlastito proizvedeni zmijski antitoksin
ministar zdravstva Vili Beroš, foto: Robert Anić/PIXSELL

Imunološki Zavod, godinama apostrofiran kao problem hrvatskog zdravstva i države generalno, jedan je od prioriteta na kojem se evidentno radilo te su danas predstavljeni i konkretni rezultati. Ministar zdravstva Vili Beroš u svetonedeljskoj općini, gdje će na lokaciji u Brezju biti formirana moderna proizvodnja Zavoda, pojasnio je detalje i idejno rješenje. Država prenosi na sebe imovinu Zavoda, ali i njegove obaveze.

Već do iduće turističke sezone Hrvatska će ponovno imati vlastito proizvedeni zmijski protuotrov. Više nećemo ovisiti o stranim tržištima, a niti se suočiti sa nestašicom za koju ne treba posebno pojašnjavati koliko je to opasna situacija, a posebice za jednu turističku zemlju poput Hrvatske. Prva je to iznimna vrijednost koju će donijeti projekt revitalizacije Imunološkog zavoda i njegove gradnje na  lokaciji u Brezju kod Svete Nedelje. Tu su buduću lokaciju novog Imunološkog uz njegova ravnatelja, dr. Vedrana Čardžića, danas obišli ministar zdravstva, prof.dr.sc. Vili Beroš i gradonačelnik Svete Nedelje, Dario Zurovec. Prethodno je u svetonedeljskoj gradskoj vijećnici predstavljeno konceptualno idejno rješenje ovog oko 100 milijuna eura vrijednog projekta na kojem Ministarstvo zdravstva intenzivno radi već duže vremena. No, kako je rekao, ravnatelj Čardžić, “vi ne vidite još rezultate, ali vidjet ćete uskoro”.

I upravo ta prva, da tako kažemo, nevidljiva faza konačnog rješavanja dugogodišnjeg problema Imunološkog evidentno je uspješno završila te su prvi rezultati javnosti danas i predstavljeni uz konkretne najave idućih koraka. Jer, kako je opisao ministar Beroš, ovaj projekt je od strateškog gospodarskog i javnozdravstvenog interesa.

– Kao ministar nisam imao sreću jer je došla pandemija, ali važnost Imunološkog mogu upravo povezati sa time i nisam mogao dozvoliti da se sa Imunološkim ne odnosimo sa iznimnom pažnjom. Vlada RH je prepoznala projekt, on je prihvaćen i definirani su koraci. Prva faza je rješavanje dualiteta društva i ustanove, druga faza izgradnja tvornice, a treća osiguravanje proizvodnje. Od iznimne je važnosti i ova suradnja sa lokalnoj zajednicom te ovo može biti primjer suradnje središnje vlasti i lokalne zajednice – rekao je ministar zdravstva opisavši Imunološki zavod nacionalnim blagom.

 

Matični sojevi prepoznati u svijetu

Za oko godinu dana krenut će “fini radovi”, sama tvornica očekuje se krajem iduće ili početkom 2023. godine što je ravnatelj Čardžić opisao kao dosta napregnut hodogram, ali da se sve što se može raditi paralelno upravo tako i radi kako bi Hrvatska ponovno imala svoj funkcionalni Imunološki zavod koji će osim spomenute prve realizacije proizvodnje zmijskog antitoksina, za čiji se izvoz i prodaju već razgovara sa stranim tržištima, imati ubrzo i druge vlastite proizvode. Imunološki će u idućim fazama gradnje, opremanja i validacije, osigurati pogone za proizvodnju cjepiva protiv ospica i rubele za koje imamo, kako je i rečeno, vrlo cijenjene matične sojeve prepoznate u svijetu. Potom će se proizvodnja proširivati na pripravke iz krvne plazme, a u tijeku su i pregovori da se usvoji tehnologija za proizvodnju i drugih cjepiva.

Osim gospodarske i javnozdravstvene vrijednosti ovaj projekt pokazao je i važnost suradnje države sa lokalnim jedinicama. Naglasio je to svetonedeljski gradonačelnik, Dario Zurovec, rekavši da bi se rad Imunološkog trebao bazirati na dobrom razvoju, na istraživanju, distribuciji i prodaji njegovih proizvoda, a kroz javno privatno partnerstvo koje predstavlja zdrav način upravljanja. Smatram kako je to jedini pravi način i izbor kojim bi Imunološki zavod bio u skladu s konkurencijom sada već na svjetskoj razini- poručio je gradonačelnik Zurovec.

 

 

 

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments