Mini promjene mjera, nastava ide uživo, u splitskoj bolnici odgađaju nehitne zahvate

Datum:

Poslodavaci moraju organizirati rad od kuće gdje god je to moguće.  Zabranjuju  se javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba (dosad 100), a ona s covid potvrdama i uz suglasnost lokalnih stožera ograničavaju se na 200 osoba, stoji u najnovijim odlukama Nacionalnog stožera. U zatvorenim prostorima zabranjuju se javna okupljanja s više od 25 osoba (dosad 50), a ona uz covid potvrde ograničavaju se na 100 osoba.

Na privatnim okupljanjima dopušteno je 20 osoba (dosad 30), a od toga su izuzeta okupljanja gdje svi imaju covid potvrde, gdje će moći biti 50 osoba.
U radu ugostiteljskih objekata nema promjena, ali je najavljena bolja kontrola broja gostiju, fizičkog razmaka od 1,5 metra i korištenja maski dok se ne sjedi za stolom. Bolje će se kontrolirati prozračivanje i čišćenje prostorija.

Ograničava se i broj gledatelja na sportskim natjecanjima, na zatvorenom će moći biti popunjeno najviše 20 posto tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine.
Maske su obavezne bez obzira na covid potvrde na vjerskim događanjima, umjetničkim programima, kino projekcijama i izložbama te sjednicama predstavničkih tijela.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako se intenzivno radi na smanjenju broja osoba koje imaju obavezu testiranja prema novim preporukama te se pojačavaju kapaciteti za brze antigenske testove. Cilj je da se više ne traži potvrda PCR-om, nego da se prizna brzi antigenski test kao dijagnostički test.
Nakon prva tri pozitivna uzorka na omikron zabilježena u prosincu, u utorak je u Zagrebu bilo 80 posto omikrona, a u Splitu oko 30 posto.

Teško u Splitu

Splitska bolnica, na lokaciji Križine, polako cijela postaje covid-bolnica, pa je u Splitsko-dalmatinskoj, ali i ostalim dalmatinskim županijama koje joj gravitiraju, preostala samo lokacija na Firulama.

Ravnatelj KBC-a Split, prof.dr.sc. Julije Meštrović, zbog pogoršanja situacije održao je u petak press konferenciju na kojoj je upozorio da su im svi covid-pacijenti u teškom kliničkom stanju, a neki i životno ugroženi. U splitski KBC dolazi u ispomoć i dodatno osoblje – osam medicinskih sestara iz drugih gradova i njih deset iz gradskog Doma zdravlja.
Ravnatelj poručuje da će se onkološki program održavati kao do sada, no svi ostali elektivni zahvati, koji su dogovoreni, a nisu hitni, bit će odgođeni.

Nastava uživo

Unatoč kontinuiranom porastu novozaraženih u Hrvatskoj, nastava će u cijeloj zemlji u ponedjeljak početi uživo, uz izuzetak jedne manje škole gdje će se održavati online.

Nastava počinje u ponedjeljak uživo kako je to predviđeno nastavnim planom i kalendarom, uz izuzetak jednog manjeg mjesta gdje se zbog epidemiološke situacije prelazi na online nastavu, najavio je u petak ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Odluke o eventualnom prelasku na online nastavu donosit će se na lokalnoj, regionalnoj razini u suradnji s ministarstvom.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Kampanja docjepljivanja protiv dječje paralize u Britaniji

Nakon što je polio virus u lipnju otkriven u...

Smanjene zalihe krvi, “Dođite svi u Petrovu 3”

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu pozvao je darivatelje svih...

Covid lijekovi nisu za sve hospitalizirane, omikron podvarijante ne reagiraju na Paxlovid

Sigurnost lijekova, procjena njihove učinkovitosti i nuspojava - dio...