AktualnoMilijun neotkrivenih slučajeva raka u Europi tijekom pandemije

Milijun neotkrivenih slučajeva raka u Europi tijekom pandemije

Ishodi liječenja raka unazadit će se za gotovo cijelo desetljeće obzirom na propuštene dijagnoze posljednje dvije godine. Utjecaj je to pandemije s kojim su izašli u Lancetu. Onkološka komisija također je utvrdila rupe u europskom istraživanju raka, manjke prevencije, radioterapije, kirurgije i potrebu jačanja fokusa na preživljenje i preživjele.
Navode da je čak milijun dijagnoza raka diljem Europe ostalo neotkriveno tijekom pandemije. Laboratoriji za istraživanja su se ili zatvarali ili radovi odgađali i Europa ide prema epidemiji raka. Analizom podataka utvrdili su kako je u prvoj godini pandemije liječniku došlo 1,5 milijun oboljelih od raka manje. Nisu na vrijeme primili liječenje. Propušteno je sto milijuna screening pregleda.

Uz pandemiju kao ogroman utjecaj navode rat u Ukrajini i Brexit. Naime, upravo su Rusija i Ukrajina najjači klinički istraživački centri za rak u svijetu, posebno u kliničkim istraživanjima pod pokroviteljstvom industrije. Zbog toga su mnoga klinička istraživanja otkazana, a industrija smatra prevelikim rizikom pokretati ih u okolnim zemljama. Što se tiče Brexita pišu kako je usporedba europskog istraživanja raka pokazala bitan pad izlaskom Velike Britanije iz EU. U usporedbi pak s Amerikom, na istraživanje raka u Europi po glavi stanovnika otpada 26 eura dok je u SAD-u to 234 eura. Procjenjuju kako se 40 posto dijagnoza raka u Europi može spriječiti preventivnim strategijama. A trećina slučajeva bi imala bolje ishode da su otkriveni na vrijeme. Stoga povećanje ulaganja u istraživanje raka, otkrivanje razloga zašto se ljudi ne odazivaju na preventivne preglede i prevencija, dio je preporuka. Uz poziv europskim liderima da odmaknu političke barijere koje dijele Europi i izdignu se iznad popularizma.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike