fbpx
Živi zdravoMatejina priča - kad zdrava hrana i vježbanje postanu ovisnost

Matejina priča – kad zdrava hrana i vježbanje postanu ovisnost

Kako zavoljeti i prihvatiti svoje tijelo tema je knjige “Fitness i napolitanke” autorice Mateje Klemenčić koja piše o borbi s poremećajem prehrane. Danas je podrška drugima koji prolaze kroz istu situaciju, a svoje iskustvo odlučila je javno podijeliti kako bi drugi znali da nisu sami u toj borbi.

– Kada sam se ja s time borila, o tome se jako malo pisalo. Jako dugo vremena sam mislila da nitko drugi na svijetu to ne prolazi. Nešto sitno se govorilo o bulimiji i anoreksiji, no nitko nije pričao o kompulzivnom vježbanju ni ortoreksiji – nezdravoj opsesiji zdravom hranom. Ili o tome kako nije normalno, nakon što pojedeš veliku količinu hrane ideš potrošiti to na treningu. Bilo je jako teško, ne samo prolaziti to, nego i biti uvjeren da si jedini na svijetu. Moje iskustvo me motivira da poručim drugima da nisu sami i da postoji izlaz iz toga, rekla je Mateja gostujući u HTV-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Njezina borba s ortoreksijom, kaže, počela je sa željom da malo pripazi na prehranu i krene vježbati.

Počela sam sve više proučavati informacije o prehrani, i što sam više to usvajala, to sam osjećala veću krivnju i strah od hrane. Nekako se to odrazilo na to da sam se jako izolirala od svijeta, izbjegavala sam druženja koja bi uključivala hranu i slično. Sve je zapravo proizašlo iz te loše slike o sebi – kroz kontrolu hrane sam zapravo htjela kontrolirati to da nekako zavolim sebe, a i da me drugi prihvate, objasnila je.
O svemu Mateja piše i na svojem Instagram profilu, koji ima više od 15 tisuća pratitelja. Kaže kako često dobiva poruke podrške od pratitelja, ali i upite kako si mogu pomoći.

Baviti se uzrokom

Najčešće pitanje je kako se prestati prejedati – pošto nisam stručna u tome, uvijek ih upućujem na stručnu pomoć. Treba se bavi uzrokom, i onda će i posljedica sama od sebe ‘ispariti’, kaže Mateja i dodaje kako društvene mreže jako utječu na sliku koju ljudi, a posebice mlade žene, imaju o sebi.

– Mislim da ti ideali ljepote idu u sve veće ekstreme. Svi su toga svjesni, ali opet nesvjesno to usvajamo. Rekla bih da je rješenje da, svaki put kad upalimo te društvene mreže, upalimo i neki svoj filter kritičkog razmišljanja. Neku osobnu odgovornost bih svima istaknula kao bitnu, jer mislim da prikazivanje određenog ideala nikad neće nestati – moramo stvoriti neku svoju otpornost na to, smatra Mateja.
Uspjela je pronaći svoj put ka ozdravljenju – kaže kako danas odlazi u teretanu tri puta tjedno.

– Sad vježbam puno manje i radim iste vježbe kao prije, ali neki moj proces u glavi koji se sada događa tijekom treninga, i koji se događao prije je sasvim drugačiji. Sada idem na trening da se osjećam dobro, dok je prije bilo samo zato da potrošim kalorije. Što se tiče prehrane, jedem intuitivno. Jedem kad sam gladna, i znam stati kad sam sita. Nemam više osjećaj krivnje i straha, i jedem svu hranu z,aključuje Mateja koja svoj put edukacije dalje nastavlja u smjeru nutricionizma.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike