fbpx
AktualnoMarko ima tek 10 posto vida na jednom oku. Završio je dva fakulteta i bori se za prava slabovidnih

Marko ima tek 10 posto vida na jednom oku. Završio je dva fakulteta i bori se za prava slabovidnih

Bori se i “dopisuje” s resornim ministarstvom da slabovidne osobe dobiju pravo na beneficirani staž. Marko na desnom oku ima deset posto vida ,na lijevom svjetlo -tama, jedan posto .To ga nije spriječilo da nakon završne gimnazije ,stekne dvije fakultetske diplome.

Premda su mu predviđali posao telefoniste, on se odlučio za drugačiji put. Diplomirao je Teologiju na KBF-u u Splitu  i odnose s javnošću na Sveučilištu u Dubrovniku. Tako je, kaže, sebi otvorio nove perspektive i mogao biti konkurentan na tržištu. Danas radi kao pomoćni knjižničar u gradskoj knjižnici Marko Marulić u Splitu.

Negativan odgovor Centra

Rođen je dva mjeseca ranije,nije reagirao na svjetlo. Tijekom djetinjstva vid je došao do 50 posto, ali odrastanjem i nakon studiranja ima svega 10 posto.
Centar za vještačenje, profesionalnu orijentaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom negativno je odgovorio na njegov prijedlog.  Pravo na beneficirani radni staž, objašnjava ovaj 33godišnjak,  imaju gotovo sve osobe s invaliditetom jer im kvaliteta života s godinama pada te ne vidi razlog da to pravo nemaju visokoslabovidne osobe.

Iz resornog ministarstva poručuju da je Zakon o takozvanom beneficiranom stažu jasan i precizan na koga se odnosi. Dobio je odgovor da prema mišljenju stručnjaka i vještaka Zavoda “nisu utvrđeni opravdani medicinski razlozi za uvrštavanje slabovidnih osoba u ovu kategoriju..”

Marko se s ovim odgovorom ne miri. Neće odustati od borbe. Tražit će i kucati na sva vrata koliko god treba da i slabovidne osobe uđu u ovaj zakonski okvir beneficiranog staža. Poručuje da nije dovoljno da se osoba s invaliditetom samo integrira u društvu nego je potrebno da je sustav i zakonodavac zaštiti .Kad sustav ne štiti onda ljudi doživljavaju frustraciju i postaju ravnodušni.

Svaki istup osobe s invaliditetom i svaki konstruktivni dijalog može dovesti do promjene u sustavu ,poručuje ovaj mladi Splićanin.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike