fbpx
AktualnoMarijana Radić Vuleta i Anka Jurišić Kvesić o Nacionalnom programu Zubne putovnice

Marijana Radić Vuleta i Anka Jurišić Kvesić o Nacionalnom programu Zubne putovnice

Anka KvesićMarijana Vuleta

 

Svakako, među ostalim, nadomjestiti gubitak organizirane i kontinuirane zdravstvene zaštite predškolske i školske djece. Zubni karijes i parodontne bolesti su najčešće bolesti usne šupljine koje se uspješno mogu spriječiti. Posljedice koje uzrokuje karijes u ranoj dobi poput preranog gubitka mliječnih zubi, gubitak zubi u srednjoj i starijoj dobi kao i posljedice koje nastaju tijekom uznapredovale parodontne bolesti dovode do lošeg oralnog zdravlja.
Kada se govori o oralnom zdravlju vrlo je često prva misao zdravi i lijepi osmijeh, međutim, ono je znatno više o toga znajući da su zubi i ostali dijelovi usne šupljine itekako važni u funkciji žvakanja, gutanja i govora. Stoga je oralno zdravlje važan dio općeg zdravlja koji itekako utječe na kvalitetu života te je rano oralno zdravlje djece osnova na kojoj počivaju prevencija i zdravstvena skrb za oralno zdravlje te cjeloživotna odsutnost bolesti u usnoj šupljini.
Zubni karijes kao bolest zuba koja dovodi do njegovog oštećenja, a u velikoj mjeri posljedično i do njegovog gubitka predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem s obzirom na to da se javlja kod velikog broja djece i većine odraslih. Suvremena prevencija zubnog karijesa zasniva se na poznavanju njegovog uzročnika i načinu nastanka koji je složen, a uključuje sljedeće čimbenike: hranu (rafinirane ugljikohidrate), zub (domaćin), bakterije (naslage na zubima) i vrijeme te su stoga održavanje redovite i pravilne oralne higijene, pravilna prehrana i redoviti stomatološki pregledi osnovni preduvjet za očuvanje zdravih zubi.

Jeftina i učinkovita zaštita svima dostupna

Usprkos dostupnosti dentalne zdravstvene zašite i upotrebe kvalitetnih sredstava za oralnu higijenu (zubnih pasta s fluoridima) nameću se pitanja zbog čega nismo učinkovitiji u borbi protiv karijesa i parodontnih bolesti i zbog čega primjena tako učinkovitih i jeftinih postupaka nije raširenija. Prvi razlog je reorganizacija sustava dentalne zdravstvene zaštite i gubitak organizirane i kontinuirane zdravstvene zaštite predškolske i školske djece. To je ostavilo otvoreno pitanje očuvanja zdravlja djece zbog zdravstvene skrbi koja se odnosi uglavnom na kurativne postupke, poput sanacije karijesa zanemarujući pritom preventivne postupke koji ovise o redovitim kontrolnim pregledima. Drugi razlog sigurno leži u nužnosti edukacije (zdravstvenog prosvjećivanja) pacijenata i prije svega roditelja o važnosti zdravstvene skrbi za zube i usta i mogućnostima prevencije.
Postavljanje strukture i poticaja za sustav dentalne zdravstvene zaštite koji je održiv, a koji bi trebao riješiti prioritetne potrebe zdravstva, uključujući naglašavanje preventivnih programa i to činiti s naglašenom brigom za pravednost je izazov svakog zdravstvenog sustava.
Nacionalno povjerenstvo za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo je pokrenuo niz preventivnih aktivnosti u svrhu poboljšanja dentalne zdravstvene zaštite, osobito kod djece uzimajući u obzir postojeće i raspoložive resurse u zdravstvenom sustavu te plan i program mjera zdravstvene zaštite, informatizaciju zdravstvenog sustava i mogućnost praćenja određenih pokazatelja oralnog zdravlja. Tako je nastao Nacionalni program pod nazivom Zubna putovnica s ciljem poboljšanja oralnog zdravlja i zdravstvenog ponašanja školske i predškolske djece te ranog otkrivanja i prevencije karijesa.
Program je započeo u 2016. godini kao pilot projekt u kojem se kroz interdisciplinarnu suradnju dentalne i školske medicine pokazala učinkovitost u razvijanju svijesti kod djece o važnosti redovitih stomatoloških pregleda te je zabilježeno značajno povećanje broja pregleda i dijagnostičko-terapijskih postupaka te je od 2017. godine postao program koji se počeo provoditi u Republici Hrvatskoj. Iako je program u početku bio ustrojen s ciljem organizacije sveobuhvatnog preventivnog stomatološkog pregleda (status zubi, preventivni postupci, liječenje i praćenje) za svu djecu u dobi od 6 i 12 godina radi lakšeg praćenja tijekom školovanja s obzirom na potrebu uključivanja djece niže životne dobi u redovite preventivne preglede, Zubna putovnica postaje obavezni dio sistematskog pregleda prilikom upisa u dječji vrtić.
Obavezni pregledi tijekom kojih se izdaju obrasci Zubna putovnica uključuju:

– pregled prije upisa u vrtić – stomatološki pregled s izdavanjem obrasca Zubna putovnica kao prilog pedijatrijskom uvjerenju uz obveznu sanaciju karijesnih lezija mliječnih zubi ako postoje,
– pregled prije upisa u prvi razred osnovne škole uz obveznu sanaciju karijesnih lezija mliječnih i trajnih zuba,
– pregled u 6. razredu osnovne škole.

Putem Zubne putovnice stomatološki pregled postaje prilika za bolje upoznavanje roditelja i djeteta s doktorom dentalne medicine, dobivanja osnovnih informacija i smjernica za očuvanje zdravlja zubi i usne šupljine, početak sanacije i dogovor oko kontrolnog pregleda, u cilju stjecanja navike redovitih posjeta i kontinuirane stomatološke skrbi. Ako dijete nema izabranog doktora dentalne medicine, ovo je prilika da ga izabere.

Na pregled prije prve godine

Iako je ponekad teško motivirati roditelja u nastojanju da prvi pregled bude prije navršene prve godine zbog činjenice da u toj dobi vrlo mali broj djece ima problema koji zahtijevaju intervenciju doktora, roditelji moraju znati da su ciljevi ranog prvog posjeta razni (psihološki, preventivni, dijagnostički i terapijski) te otklanjaju dentalnu anksioznost kod djeteta i sprečavaju nastanak ranog dječjeg karijesa te bol koja je vrlo često razlog prvog posjeta.
S programom Zubna putovnica započelo se ne samo s unaprjeđenjem dentalne zdravstvene zaštite djece nego i s edukacijom o oralnom zdravlju u obrazovnom okružju, jer može dati učinkovite rezultate u smanjenju pojavnosti karijesa kod djece. Tako je nastao pilot projekt nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama koji je postao program, a s ciljem usvajanja redovitih navika četkanja zubi unutar odgojno – obrazovnih institucija i prevencije karijesa od najranije dobi. Za navedeni pilot projekt nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama, Hrvatska je dobila nagradu (FDI Smile Award) od Svjetske udruge dentalne medicine za inovativni i održivi projekt koji je aktivno usmjeren promicanju oralnog zdravlja i prevenciji bolesti usne šupljine.
Promocija i zaštita oralnog zdravlja kod djece je samo jedan od brojnih koraka koje je bilo potrebno napraviti u zaštiti cjelokupne populacije, uključujući i ostale dobne skupine, s naglaskom na starije kao i osobe s posebnim potrebama.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike