Magnetska rezonanca za praćenje učinka nove terapije raka

Datum:

Ovo praćenje je ključno za razumijevanje interakcija između virusa i stanica raka, kao što je opseg širenja virusa unutar tumora i terapijski odgovor. Istraživači su koristili kvantitativne molekularne MR slike za mjerenje višestrukih svojstava tkiva, uključujući pH u tkivu i koncentraciju proteina, koje se mijenjaju sa staničnom smrću.

Ova metoda omogućuje praćenje terapijskog odgovora mnogo ranije nego s prethodnim tehnikama. Odgovori na liječenje bili su vidljivi samo 48 sati nakon virusne terapije, mnogo prije nego što su uočene bilo kakve promjene u volumenu tumora.

Programirali smo MR  za stvaranje jedinstvenih signalnih “otisaka prstiju” za različite molekularne spojeve i stanični pH, kaže dr. Christian Farrar, istraživač s  Athinoula A. Martinos Centru za biomedicinske slikovne pretrage. Nova MR metoda molekularnog otiska potvrđena je u istraživanju tumora mozga kod eksperimentalnih životinja kojima su tumori liječeni novom terapijom temeljenom na virusu koji je selektivno ubio stanice raka.

Nedavno su istraživači implementirali ovu metodu za kvantificiranje staničnog pH i molekularnih spojeva u zdravom ljudskom mozgu. Buduće istraživanje ovog pristupa kod pacijenata s tumorom mozga pomoglo bi u optimizaciji terapija temeljenih na virusima.

Opisuju novu metodu za otkrivanje smrti tumorskih stanica neinvazivno, korištenjem MR. Sposobnost da se to učini mogla bi biti korisna za precizno praćenje u onkoloških bolesnika, poboljšanje skrbi o pacijentima i prilagođavanje liječenja pojedinom pacijentu. Isti pristup može biti koristan za otkrivanje i karakterizaciju drugih medicinskih stanja u kojima dolazi do povećane stanične smrti, kao što su moždani udar i bolest jetre.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...

Sirupi protiv kašlja s folkodinom zabranjuju se u EU

Sirupi protiv kašlja koji sadrže folkodin bit će zabranjeni...

Voditeljica Referentnog centra za PTSP o prvom vodiču za ljude s traumama

Nebrojeno se puta u nekom od javnih servisa dogodi...