AktualnoMagistra Ivana Sović o važnosti prehrane u menopauzi

Magistra Ivana Sović o važnosti prehrane u menopauzi

U srpnju ove godine s radom je krenulo prvo Nutricionističko savjetovalište Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije, a kako su se najzainteresiranijima za balansiranje prehrane pokazale žene, Savjetovalište je izašlo i s posebnim programom pod nazivom „Principi pravilne prehrane za lakši početak perioda menopauze“.

-Najveća želja nam je ovdje usredotočiti se na stručnost. Sve je veća dostupnost informacija o prehrani koji dolaze iz različitih neprovjerenih izvora te zbunjuju sve one u potrazi za rješenjem. Već pri prvom nutricionističkom savjetovanju pojedinac shvaća kompleksnost priče i nutricionizam kao izazovnu mladu znanost. Žene u menopauzi su žene s vrlo kompleksnom slikom i upravo kod njih se stil života isprepliće na način u kojem su prehrambene navike iznimno bitne. Žena s ovim promjenama ponovno počinje shvaćati važnost sebe i svega što je zapostavila kroz brigu za obitelj i djecu. Svega onoga kada sebi nije bila na prvom mjestu.

Prehrana olakšava tegobe

Promjene koje se počinju događati su alarm tijela da nešto moraju srediti i upravo i kroz traženje novog prehrambenog režima ponovno otkrivaju sebe. Kod ispunjavanja upitnika pokazalo se vrlo zanimljivim i to da se primjerice velik broj osoba odlučuje na promjenu prehrane i zbog mentalnoga zdravlja jer ljude više nego ikada zanima odnos prehrane i mentalnoga zdravlja, priča nam Ivana Sović, magistra nutricionizma i voditeljica Nutricionističkog savjetovališta NZJZ OBŽ-a.

U Zavodu objašnjavaju kako pravilan unos hrane u ovom razdoblju života može itekako olakšati tegobe koje se događaju s hormonalnim promjenama.

Danas većina traži brza i kratka rješenja, pa kada im je najteže i dobiju valunge prvo traže lijek/“čarobno rješenje“ da to prestane. Vrlo brzo shvate da stvari treba rješavati na puno više razina od fizičke aktivnosti, smanjenja stresa, podizanja kvalitete sna do preko pravilnog unosa hrane i tekućine.

Masno tkivo oko trbuha

Ono što će se dogoditi u menopauzi je distribucija masnog tkiva i njezino povećanje baš oko trbuha gdje žene najviše ne vole da se to događa. Zato je bitno započeti na vrijeme jer žene u Savjetovalište dolaze često već s dobrom dozom takvog tkiva koje je i sa zdravstvenog aspekta opasno jer je hormonalno aktivno i može dovesti do hormonalnih poremećaja.

Ono što prvo radimo u Savjetovalištu je da razotkrivamo naš odnos s hranom i to od djetinjstva pa do danas. Vrlo je važno voditi dnevnik prehrane i zapisivati što se i kada jede  jer većinu stvari radimo nesvjesno. Ono što je u Hrvatskoj populaciji princip da je najpravilniji obrok zapravo ručak, a jutro je primjerice potpuno zapostavljeno, dok je često i večera prehrambeni promašaj jer dolazi do konzumacije energetski jakih, a nutritivno slabih namirnica. Nakon toga ide mjerenje sastava tijela jer su žene dosta bespomoćne i frustrirane kada je u pitanju vaga i ogledalo. To su nam i prijatelji i neprijatelji, objašnjava Sović.

Individualan pristup

U NZJZ-u naglašavaju kako se u ovom Savjetovalištu svakome pristupa potpuno individualno i nema gotovih menija i rješenja već se za svakog izrađuje detaljan plan prehrane u skladu s njegovim  životnim stilom.

Hormonalna promjena koja dolazi kod žena u menopauzi se ne može izbjeći, ali je bitno kako ćete se vi pripremiti za to. Upravo prehranom možete opet dovesti život u red. Ovdje nije riječ o nikakvim strogim dijetama, već detaljnoj organizaciji prehrane. Većina naših klijentica nam je potvrdila da će se ako im do posljednjeg detalja organiziramo i napravimo raspored što i kako jesti, toga i pridržavati. Često su to žene koje su već imale neke bolesti pa žele promijeniti prehrambene navike ili su samo one koje ne vole masno tkivo, a znamo da je vječita borba žene i njezine tjelesne težine.

Menopauza donosi i  nelagode kao što su osjećaj nadutosti i težine u tijelu, gubitak energije, poremećaj sna… Ono što se ženama prvo događa kada izbalansiraju prehranu u skladu sa svojim novim bioritmom je da osjete novu energiju. Ponovno se osjećaju supermoćnima. Jedna naša klijentica se ove godine prvi put nakon niza godina ponovno fotkala u kupaćem kostimu, opet nosi haljine, druži se, ima nove hobije, opisuje Sović.

U Zavodu otkrivaju i koje su neke od osnovnih preporuka za prehranu žena u razdoblju netom pred menopauzu i u menopauzi.

Definitivno su ono s čime počinjemo minimalno tri porcije povrća kroz dan. To je neka količina povrća koja bi stala u skupljene dvije šake, ali je bitno birati raznoliko povrće koje se nađe i u doručku i ručku i večeri. Definitivno je preporučljivo da svakodnevno bude uključena jedna porcija zelenog lisnatoga povrća. Zatim je bitan izvor proteina iz hrane kao što su riba, meso, jaja i mliječni proizvodi te je važno uključiti izvore proteina iz namirnica biljnog podrijetla kao što su npr. mahunarke. Jedan od opravdanih razloga unosa proteina je što su žene u menopauzi u riziku od osteoporoze. Ukoliko netko nikako ne može konzumirati ribu, neophodnu ju je zamijeniti drugim izvorima ili krajnje suplementima omega 3 – masnih kiselina.

Izbor masti

Bitan je i izbor masti u prehrani npr. dodatak sjemenki obroku je jako bitan i preporučljivo je koristiti različite od lana, suncokreta, chie do sezama s naglaskom da su nesoljene i nepržene. To ne znači da onda treba cijeli dan samo to grickati, jer nam se onda događa prekomjeran unos kalorija. Također što više biljnih ulja pogotovo maslinovog ulja. Imamo jednu gospođu s visokim profilom lipida u krvi kod koje je porastu doprinijeo i period menopauze. Riječ je o vitkoj osobi, koja zbog ovog stanja primjerice mora izbjegavati ono što je prečesto konzumirala a to su slatkiši kao zamjena za cjelovite obroke i svakodnevna upotreba svinjske masti pri pripremi obroka. Ono što definitivno nije preporučljivo je svakodnevna konzumacija crvenog mesa.

Znači, što više lako probavljive hrane u obliku variva, kaša i brzih salata, unosa vlakana iz povrća, voća i cjelovitih žitarica te unosa tekućine jer dolazi do osjećaja težine, nadutosti i konstipacije. Ono što je neophodno svakako je da se hrana mora smanjiti i količinski što je možda najteže. Organizam više nema potrebe za tolikom količinom hrane. Žene često u potpunosti izbacuju kroz razne dijete jednu vrstu namirnica. Ovdje je bitna raznolikost, te ih učimo jesti u vremenskom razmaku jer se energija mora pravilno dozirati kroz dan. Ono što je važno za reći je da nutricionist usmjerava, ali je odgovornost na ženama da djeluju i to primjene. Nema brzih rješenja. Promjena koja će doći promjenom prehrane je velika i žene koje to osjete više ne žele odustati od novog stila života, uvjerena je magistra Sović.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike