fbpx
AktualnoLaseri ultrakratkih impulsa inaktiviraju otporne superbakterije

Laseri ultrakratkih impulsa inaktiviraju otporne superbakterije

Nalazi bi mogli dovesti do novih načina sterilizacije rana i krvnih produkata bez oštećenja ljudskih stanica. Bakterije opasne po život postaju sve otpornije na antibiotike pa potraga za alternativama antibioticima postaje sve hitniji izazov. Za određene primjene jedna alternativa može biti posebna vrsta lasera. Istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington otkrili su da laseri koji emitiraju ultrakratke impulse svjetlosti mogu ubiti bakterije otporne na više lijekova i otporne bakterijske spore. Nalazi, dostupni u Journal of Biophotonics, otvaraju mogućnost korištenja takvih lasera za uništavanje bakterija koje je teško ubiti drugim sredstvima. Istraživači su ranije pokazali da takvi laseri ne oštećuju ljudske stanice, što omogućuje korištenje lasera za sterilizaciju rana ili dezinfekciju krvnih produkata.

– Laserska tehnologija ultrakratkih impulsa jedinstveno inaktivira patogene, a istovremeno čuva ljudske proteine ​​i stanice,  rekao je prvi autor Shaw-Wei Tsen, instruktor radiologije sa Sveučilišta Washington. Zamislite kad bismo, prije zatvaranja kirurške rane, mogli skenirati lasersku zraku preko mjesta i dodatno smanjiti šanse za infekciju. Vidim da će se ova tehnologija uskoro koristiti za dezinfekciju bioloških proizvoda in vitro pa čak i za liječenje infekcija krvotoka u budućnosti stavljanjem pacijenata na dijalizu i propuštanjem krvi kroz uređaj za lasersko liječenje.

Istraživači su uvježbavali svoje lasere na Staphylococcus aureus (MRSA) otporan na više lijekova, koji uzrokuje infekcije kože, pluća i drugih organa, i Escherichia coli (E. coli) koja proizvodi beta-laktamazu proširenog spektra, a koja uzrokuje infekcije mokraćnog sustava, proljev i infekcije rana. Osim zajedničke sposobnosti da se teško kontroliraju, MRSA i E. coli vrlo su različite vrste bakterija. Istraživači su također promatrali spore bakterije Bacillus cereus, koja uzrokuje trovanje hranom i kvarenje hrane. U svim slučajevima, laseri su ubili više od 99,9% ciljanih organizama, smanjivši njihov broj za više od 1000 puta.

Ranije smo objavili rad u kojem smo pokazali da je snaga lasera bitna. Pri određenoj snazi ​​lasera ​​inaktiviramo viruse. Kako povećavate snagu, počinjete inaktivirati bakterije. Ali potrebna je čak i veća snaga od toga, a govorimo o redovima veličine, da počnete ubijati ljudske stanice. Dakle, postoji je terapeutski prozor u kojem možemo podesiti parametre lasera tako da možemo ubiti patogene bez utjecaja na ljudske stanice – opisao je autor Tsen.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike