Kućni poslovi u djetinjstvu povezani s boljim izvršnim funkcijama kasnije

Datum:

Djeca koja redovito pomažu oko kuće i u kućnim poslovima mogu imati bolji akademski uspjeh i imati snažnije jače vještine rješavanja problema. Prema novom istraživanju Sveučilišta La Trobe, zahtjev djeci da redovito obavljaju kućne poslove može biti povezan s dobrobiti u daljem životu. Studija objavljena u  Australian Occupational Therapy otkrila je da su redoviti kućni poslovi povezani s boljim izvršnim funkcijama – planiranjem, samoregulacijom, prebacivanjem između zadataka i pamćenjem uputa.

Djeca koja redovito kuhaju obiteljski obrok ili rade u vrtu mogu razviti veću vjerojatnost da će biti izvrsni u drugim aspektima života – poput školskih zadataka ili rješavanja problema.
Studija je proučavala roditelje i skrbnike 207 djece u dobi od 5 do 13 godina. Sredinom 2020. godine roditelji/staratelji su zamoljeni da popune upitnike o broju poslova koje njihova djeca svakodnevno obavljaju i izvršnoj funkciji njihovog djeteta. Istraživači su otkrili da angažman u poslovima brige o sebi i obiteljski poslovi značajno predviđa radno pamćenje i inhibiciju (sposobnost razmišljanja prije nego što djeluje). Dok su prethodna istraživanja pokazala da uključivanje djece u poslove prikladne dobi može povećati osjećaj autonomije i povezano je s poboljšanim prosocijalnim ponašanjem i većim životnim zadovoljstvom, ovo je prva studija koja se bavila povezanošću između redovitih poslova i kognitivnog razvoja djeteta, posebno izvršnog.

Izvršne funkcije se obično definiraju kao: radna memorija; sposobnost praćenja i manipulacije privremenim informacijama; inhibicija, sposobnost inhibicije automatskih odgovora ili potiskivanja nebitnih informacija kako bi se usredotočili na zadatak; i sposobnost prebacivanja fokusa između zadataka.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...