fbpx
AktualnoCOVID cjepivo za djecu dostupno krajem ove ili početkom iduće godine

COVID cjepivo za djecu dostupno krajem ove ili početkom iduće godine

 

Poput ovog oxfordskog ispitivanja jednako su najavile i ostale kompanije koje trenutno imaju u EU odobrena COVID cjepiva, kreiranje i provjeru njihove “dječje varijante”. Uloga djece u pandemiji često je raspravljana tema o kojoj su bili, da tako kažemo, brojni naslovi. Od onog u startu pandemije da se mora zaštititi najmlađe pa do stava da iz nekog razloga “virus zaobilazi djecu”. Danas je jasnije da ovaj virus ne štedi ni najmlađe, ali da u većini slučajeva prolaze s blažim simptomima mada je nažalost smrtnost od COVID-19 prisutna i u pedijatrijskoj populaciji. Da li su djeca “tihi širitelji” infekcije, mahom asimptomatski slučajevi te zašto je bolest fatalna i za neke od njih, dio je od niza pitanja na koja će svijet još tražiti odgovor.

Djeca su podnijela veliki teret

Zaštita cjepivom svih dobnih skupina očito je put dalje u borbi protiv ove zaraze, a COVID cijepljenje djece i tinejdžera prema stavu Američkog pedijatrijskog društva krucijalno je za suzbijanje pandemije. Djeca su, kako su opisali, itekako podnijela veliki teret u svemu ovomu. Oni stariji od deset godina, naveli su otamo, mogu jednako poput odraslih širiti SARS-CoV-2, a puno je nepoznanica o njegovu utjecaju na djecu pred svima nama s pojavom novih sojeva virusa. U SAD-u je zbog ove infekcije do kraja siječnja bilo hospitalizirano oko 11 tisuća djece od kojih je 215 preminulo od COVID-19. Prema podacima HZJZ-a u Hrvatskoj je od ove bolesti preminulo dvoje djece u dobi od 10 do 19 godina.
Johnson & Johnson, Moderna i Pfizer-BioNTech pokreću ispitivanje na djeci dobi od 12 do 15 godina za koje će, prema riječima Roberta Frenck, voditelja Pfizerova ispitivanja, biti dostupno krajem ove ili početkom iduće godine.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike