Kreće cijepljenje trećom dozom protiv COVID-19, istovremeno u RH stigla je i gripa

Datum:

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) evidentirao je četiri novosezonska slučaja gripe i to kod mlađih žena koje su imale samo blage simptome. Testovi su potvrdili da je riječ o virusu gripe tipa A (H3N2). Tragom toga, u HZJZ-u najavljuju da će cijepljenje protiv gripe i ove godine  početi krajem listopada, početkom studenoga pri županijskim zavodima za javno zdravstvo ili kod doktora obiteljske medicine.
Početkom listopada se kreće i s docjepljivanjem protiv covida-19. Bit će moguće najmanje osam mjeseci nakon primanja druge doze, a upotrijebit će se isto cjepivo koje je primljeno u prvoj i drugoj dozi. Treću dozu će primati u prvom redu stariji građani, imunokompromitirane osobe i teški kronični bolesnici. S obzirom da su prva cijepljenja u Hrvatskoj obavljena Pfizerovim cjepivom, upravo će tim cjepivom početi i docjepljivanje trećom dozom, a nakon toga kreće se i s docjepljivanjem drugim cjepivima.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...