OstaloKrah CijepiSe - i Primorsko goranska županija sama organizira cijepljenje

Krah CijepiSe – i Primorsko goranska županija sama organizira cijepljenje

– Od samog početka smo pokušali ići preko nje, ali smo ubrzo shvatili da ne funkcionira i da međusobnom dobrom organizacijom možemo biti efikasniji i s manje problema –  iznio nam je ravnatelj Doma zdravlja PGŽ u Rijeci, doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, objašnjavajući suradnju sa prvenstveno liječnicima obiteljske medicine te suradnju s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ  u Rijeci. 

Cijepi se i u ispostavama Doma zdravlja Rijeka, Opatija, Crikvenica, Delnice, Čabar, Krk, Mali Lošinj, Rab, Vrbovsko. U Rijeci se još uvijek po ordinacijama obiteljske medicine cijepi malen broj osoba, ali masovna cijepljenja išla su preko nekoliko manjih cijepnih punktova i kroz masovni punkt u sportskoj dvorani na Zametu gdje je upravo masovno cijepljenje zaposlenih prosvjetara i odgajatelja. Tjedno se planira cijepiti oko 20 tisuća ljudi na području Primorsko goranske županije. 

Kako nam je objasnio doc. dr. Mozetič, prvi poziv na cijepljenje upućivali su, prema svojim listama prioriteta za cijepljenje, liječnici obiteljske medicine, a građani su se cijepili ili kod njih ili na cijepnim punktovima. Za drugo cijepljenje Dom zdravlja organizirao je call-centar te prema popisu liječnika obiteljske medicine poziva građane na revakcinaciju. 

Koristi se CEZIH

Kada je u pitanju digitalna platforma pomoću koje se to radi Mozetič kaže da se jednostavno koristi postojeći sustav CEZIH jer je on obiteljskim liječnicima najpogodniji i u njega se upisuju podaci o vremenu, datumu, vrsti cjepiva koju je osoba dobila, kao što se preko CEZIH-a obavljaju i drugi zapisi te informacije o osiguranicima. 

-Call centar radi dobro, nemamo pritužbi građana, a naši liječnici sudjeluju u velikoj grupi onih koja na cijepnim punktovima pomaže procijepiti što veći broj građana jer će sportska dvorana Zamet raditi svaki dan cijeli dan i u Županiji smo blizu brojke od oko 18 posto cijepljenih, u Rijeci je postotak i nešto veći – objašnjava doc. dr. Mozetič.

Rad obiteljskih liječnika je koordiniran, nemamo primjedbi građana i nemamo prijava da nešto ne funkcionira, dodaje. 

Kad je u pitanju cijepljenje građana organizaciju preuzima Dom zdravlja PGŽ, a distribuciju cjepiva i cijepljenje većeg broja radno aktivnog stanovništva, prosvjetara, onih koji rade s djecom i slično, kao i pozive na takva cijepljenja obavlja Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ. Kontaktira se preko call-centra predstavnike tvrtki pa se organizira naručivanje na cijepljenje koje u minutu svatko od naručenih zna, zato ne očekuju probleme niti kad cijepljenje bude masovno. Kako će se prikupljati svi podaci, zasad na razini države nitko ne zna zbog čitavog i očito dublje ukorijenjenog problema s neuspjehom digitalne platforme CijepiSe, ali Nastavni zavod za javno zdravstvo služi se zasad platformom koja funkcionira, e-cijepih.

Novi sustav povezivanja

Kako će se u budućnosti riješiti problem neuspjele platforme, jer je sve izvjesnije da kao i područje Zagreba tako i mnoge druge županije imaju ogromne probleme, ali pojedinačni slučajevi regionalne organizacije očito će trebati novi sustav nacionalnog povezivanja i objedinjavanja podataka.  

Dogodi se da poneki pacijent ne bude upisan u sustav, kao što je to bilo sa KBC Rijeka kada je jedini u Hrvatskoj organizirao bolničko cijepljenje alergičara, upravo po preporuci obiteljskih liječnika, no, riječ je o iznimkama, a ne pravilu, kako nam kažu. 

S obzirom na to da stiže veliki broj doza cjepiva i da cijepljenje teče masovno sa odličnim odazivom, više od toga i stručnjake i građane zabrinjava situacija sa zaraženima i broju umrlih. Danas je u KBC-u Rijeka, kako saznajemo iz uprave ustanove,  na liječenju 202 bolesnika, 15 ih je na respiratoru, a protekla 24 sata preminulo je 5 osoba, 4 iz PGŽ i jedna iz Ličko senjske županije.

Stanje je slično kao i prethodnih dana, a sudeći po brojevima liječenih i umrlih situacija je i dalje jednaka, pa se mnogi pitaju hoće li se nakon otvaranja poslije lockdowna situacija popraviti ili će se na to još čekati budući da su granice otvorene i već se značajan broj turista može naći u PGŽ kao i u Istarskoj županiji. Istini za volju, teže COVID bolesnike iz sve tri županije kao i brojne ostale bolesnike još uvijek zbrinjava samo jedna bolnica razine kliničkog bolničkog centra kakva je u Rijeci. 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike