Korona u RH dosad koštala 1,3 milijardi kuna
foto:freepik

U ukupnom trošku pandemije dosad najveći dio potrošen je na testiranje na COVID-19 – oko 675 milijuna kuna do kraja siječnja

Gotovo 1,3 milijardi kuna dosad je ukupan trošak epidemije COVID-19 u Hrvatskoj. S proglašenjem pandemije lanjskog ožujka do kraja proteklog siječnja od spomenutog iznosa najveći dio novca otišao je na testiranje na tu zaraznu bolest. Konkretno, testiranje je u navedenom razdoblju HZZO platio gotovo 675 milijuna kuna, oko 200 milijuna kuna više negoli je kroz isto vrijeme koštalo liječenje oboljelih od COVID-19 u hrvatskim zdravstvenim ustanovama. Najmanja stavka u trošku korone “na računu Zavoda” jest ona za bolovanje radi te bolesti uime čega je HZZO isplatio više od 113 milijuna kuna. Testiranje na “koronu” stoga je najveći izadatak u pandemiji dosad, a treba podsjetiti da je njegova cijena u početku bila iznimno visoka te skroz do kraja srpnja prošle godine iznosila je čak 1506 kuna. Potom se odlukom Upravnog vijeća HZZO-a utvrdila nova cijena od 501,49 kuna za dvije sekvence i 698,12 kuna za tri sekvence dok je sa zadnjim danom prošle godine najnovija ( i najniža) cijena PCR testa 390,76 kuna.

Treba objasniti i da HZZO ne nabavlja testove te da u ovoj cijeni plaća cijeli postupak, dakle mimo samog testa Zavod plaća u toj cijeni i rad osoblja. Na lanjske upite o visokoj cijeni testiranja, onoj početnoj od 1506 kuna, upravo se takvo pojašnjenje nudilo kao odgovor zašto je u Hrvatskoj testiranje bitno skuplje nego u drugim zemljama. HZZO i dalje plaća cijeli postupak odnosno u cijenu je uračunat i rad osoblja, ali je sada ta cijena višestruko niža. Grubom računicom kada se podijeli ukupan broj testiranih od početka pandemije pa do kraja siječnja sa ukupnim troškom za testiranje dobije se prosječna cijena jednog testiranja od 566 kuna.

Antigenski testovi za 103,74 kuna

U međuvremenu, pred kraj prošle godine, HZZO plaća i brzi antigenski test na COVID-19 u iznosu od 103,74 kuna. Testiranje nikad pa ni sada nije “prema volji” nego prema indikacijama liječnika stoga i na ovo antigensko pacijenta/osiguranika treba uputiti liječnik prema svojoj procjeni odnosno smjernicama za testiranje na tu zaraznu bolest.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments