Korona ne postoji dok ja ne obolim. Zašto je neznanje agresivno i ponekad se liječi – ignoriranjem

Datum:

Štoviše bilo je i lektorske borbe da li je ispravno „korona virus” ili spojeno „koronavirus” pa se i pisalo svakako. Danas je to manje više – korona, svi znaju o čemu je riječ kakogod napisali, a cifranje oko naziva čini se iz ove perspektive smiješnim.

Do večernjih redakcijskih sati svi smo sve znali, dva brata došla su sa utakmice u Milanu, majka je bila informirana, primjetila simptome, testiranje i izolacija u Zaraznoj. Po povratku iz tadašnje redakcije majčinsko obećanje o kupovini sličica za neki dječji album moralo se ispuniti i u jednoj velikoj drogeriji ulazim po njih, a tamo – red za blagajnu, svi kupuju dezinficijense i sapune. Ja stojim sa sličicama. Taj red bio je reakcija ljudi na vijest o prvom pozitivnom slučaju kod nas.

Oboljelog mladića nema tko nije obilazio, ispisane su tko zna kolike novinske kartice o uvjetima u kojima je smješten u ovoj zagrebačkoj bolnici, a njezina ravnateljica prof. Markotić neumorno je objašnjavala sve što zna. Sve što se dotad znalo, da odmah budemo točni. Slike liječnika i osoblja bolnice u “svemirskom odjelu” bile su naslovnice, danas na taj prizor ni ne trepnemo. Praktički svakog novog oboljelog iz Stožera su obilazili, a novinarski se gotovo radio hodogram čovjekova kretanja i kako li je „još jedan novi” kod nas.

Na prve dvoznamenkaste brojke oboljelih kod nas, ajmo skratiti, gotovo se počelo padati u nesvijest. Zašto baš ovako trivijalno želim to opisati? Zato jer – nismo znali. Nitko nije znao niti je mogao znati, pa tako ni danas, dokud će sve otići, kako će se virus ponašati, koga će više „napadati”, kako se sačuvati, zatvarale su se zemlje, granice, mijenjale strategije, „maštalo” o cjepivu i sve se – govorilo.

S protekom vremena i otkrivanjem novih spoznaja, donošenja stručnih i znanstvenih zaključaka, njihove provjere, pretpostavki iz praktički cijelog svijeta naravno da su se neke postavke mijenjale, a s njima i savjeti, preporuke, izjave i upute. I tu je „kvaka”. Otuda pitanja koja ne traže odgovor nego samo raspravu radi rasprave. Pitanja onih koji su dok ga nije bilo dovoljno cjepivo htjeli „preko veze”, onih kod kojih korona nekako ne postoji, no samo dok ne obole. Pitanja loše namjere i iz neznanja kojima je nekad najbolja terapija – ignoriranje.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Voditeljica Referentnog centra za PTSP o prvom vodiču za ljude s traumama

Nebrojeno se puta u nekom od javnih servisa dogodi...

Glukagon u spreju dostupan u ljekarnama na recept

Od 1. prosinca u svim je ljekarnama na recept...

Povećanje naknade za dopust za njegu djeteta s težim poteškoćama

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Vladi su...

Turski građevinari započinju obnovu Vinogradske

U KBC-u Sestre milosrdnice kreće obnova šest objekata oštećenih...