Kontrolori HZZO-a lani pregledali 21 650 bolovanja i zatvorili njih četvrtinu
foto: Shutterstock

U reformskim prijedlozima ministra Vilija Beroša planirano je iz HZZO-a izdvojiti naknade za bolovanje i porodiljni koje su ukupno Zavod lani koštale 2,9 milijardi kuna.

To je na tragu težnje da se HZZO mora osloboditi plaćanja svega onoga što nije direktno financiranje zdravstvene zaštite. Bolovanje, odnosno naknade plaće za vrijeme bolovanja, različito je uređeno u EU članicama, pa se tako navodi i primjer država koje naknadu za bolovanje započinju četvrtog dana bolovanja ili primjeri gdje visina naknade za bolovanje ovisi o dužini radnog staža kao što je, primjerice, u Austriji.

Posebna povjerenstva

Predlaže se, također, i da zaključiti bolovanje može i kontrolor HZZO-a. Što se tiče zaposlenih u zdravstvu, a riječ je o više od 73 tisuće osoba u Hrvatskoj, predlaže se niz izmjena poput kontrole prekovremenih sati, planiranja specijalizacija, mjerenja izvrsnosti zaposlenih u sustavu, pomak kompetencija u različitim djelatnostima, profesionalizacija menadžmenta bolnica, i druge.

HZZO-u smo se obratili zbog podataka o bolovanjima, njihovoj kontroli i sankcijama koje su dosad na snazi. Iz podataka koje smo dobili saznajemo kako je u razdoblju od siječnja do prosinca 2019. godine provedeno ukupno 5.858 kontrola kod ugovornih subjekata Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i pritom je pregledano 10.062 osiguranika, te je zaključeno 3.423 privremene nesposobnosti za rad, ili 34 posto kontroliranih privremenih nesposobnosti za rad.

Osim tih kontrola, koje su provedene među onima s kojima HZZO ima ugovor, HZZO je utemeljio i posebna povjerenstva za izvanrednu kontrolu bolovanja koja su pozivala osiguranike na klinički pregled te donosila stručno – medicinsku ocjenu o opravdanosti daljnjeg korištenja privremene nesposobnosti za rad, u kojima je pregledano 5.906 osiguranika i zaključeno 2.807 bolovanja, dakle, njih 48 posto.

Iz toga proizlazi kako je u 2019. sveukupno pregledano 15.968 osiguranika i zaključeno 6.230 ili 39 posto kontroliranih bolovanja. Na temelju provedenih kontrola bolovanja HZZO je izrekao ugovornim subjektima 135 opomena, 14 opomena s novčanom kaznom, 12 opomena s naplatom štete te 5 opomena s naplatom štete i novčanom kaznom.

Opomene i kazne

Ovlašteni djelatnici HZZO-a u razdoblju od siječnja do prosinca 2020. godine proveli su ukupno 6.898 kontrola privremene nesposobnosti za rad među ugovornim subjektima HZZO-a i pritom pregledali 21.650 osiguranika te zaključili 5.309 privremenih nesposobnosti za rad ili 25 posto kontroliranih bolovanja.

Posebna povjerenstva za kontrolu bolovanja pregledala su 1.332 osiguranika i zaključila 560 privremene nesposobnosti za rad ili 42 posto kontroliranih bolovanja.

Iz tog proizlazi kako je lani sveukupno pregledano 22.982 osiguranika i zaključeno 5.869 bolovanja ili 26 posto kontroliranih.

Na osnovu provedenih kontrola HZZO je izrekao ugovornim subjektima 276 opomene, 12 opomena s novčanom kaznom, 9 opomena s naplatom štete te 3 opomene uz naplatu štete i novčanu kaznu.

Podatke za 2021. u HZZO-u nisu u mogućnosti dostaviti jer poslovna godina još nije završila i podaci još nisu dostavljeni Upravnom vijeću HZZO-a.

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments