fbpx
AktualnoKoliko će vrijediti potvrde nakon booster doze još nije poznato

Koliko će vrijediti potvrde nakon booster doze još nije poznato

Organizatori Adventa u brojnim gradovima u kontaktu su s lokalnim stožerima i znaju za uputu da se učini sve kako ne bi došlo do prekomjernog okupljanja.
Članice EU-a dosad su izdale 650 milijuna covid potvrda i trenutno se vode razgovori o njihovu trajanju kroz devet mjeseci, a odluka o tome očekuje se u prosincu.
U Hrvatskoj potvrde vrijede godinu dana nakon druge doze cjepiva, a njihova duljina nakon primanja booster doze još se ispituje jer nije poznato koliko može trajati imunitet.
Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je, također, da se Zakon o zaštiti pučanstva protiv zaraznih bolesti nalazi u e-savjetovanju, a dosad je stiglo preko 400 prigovora i pitanja. Ravnatelj HZJZ-a, dr. Krunoslav Capak, pak se osvrnuo  na tvrdnje u javnosti da cijepljeni jednako prenose virus kao necijepljeni, ustvrdivši kako to nije istina.
“Cijepljena osoba može oboljeti i imati virus na sluznici, ali cijepljeni daleko manje obolijevaju, a dokazano je da na njihovoj sluznici vrlo brzo pada broj virusnih čestica. Sasvim je jasno da cijepljeni manje prenose bolest”, istaknuo je Capak.
Ustvrdio je i kako u zdravstvenim institucijama imamo manji proboj virusa nego prije dolaska cjepiva.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike