KOHOM: Odgovornost za vožnju tijekom zdravstvene nesposobnosti treba biti isključivo na vozaču
dr. Nataša Ban Toskić, foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Liječnici obiteljske medicine ne žele prihvatiti nove obaveze iz predloženih izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, po kojima bi oni zabranjivali pacijentu-vozaču privremeno
upravljanje vozilom zbog zdravstvenog stanja te o tome odmah obavještavali policiju.

Poručila je to Koordinacija obiteljske medicine (KoHOM) u otvorenom pismu koje je poslala premijeru Andreju Plenkoviću, predsjedniku države Zoranu Milanoviću, te ministrima Viliju Berošu i Davoru Božinoviću. KOHOM u pismu upozorava da su predložene zakonske izmjene u oštroj koliziji s postojećim odredbama po kojima je za vozače motornih vozila zadužena medicina rada dok obiteljski liječnici procjenjuju sposobnosti isključivo vozača traktora i poljoprivrednih radnih strojeva. Nadalje, upozoravaju i da resorno ministarstvo nije definiralo koja bi to bila zdravstvena stanja koja trajno ili privremeno utječu na zdravstvenu sposobnost vozača za sigurno upravljanje motornim vozilom.
Sporno im je i što je obveza izdavanja upozorenja propisana samo za izabrane liječnike. Posljedično, kažu, to će u praksi dovesti do toga da će se imućniji građani sve više odlučivati za
liječenje kod privatnih liječnika koje predmetna odredba ne obvezuje te će na taj način u svakom trenutku moći izbjeći izricanje upozorenja, dok će oni manje imućni, u strahu da ne ostanu bez vozačke dozvole, izbjegavati odlazak liječniku čime će ugroziti zdravlje.
„Dakle, uz sve istaknute nejasnoće i obrazložene negativne posljedice, ova odredba ujedno ima i diskriminatoran učinak budući će dovesti do nejednakosti građana pred zakonom, ovisno o
njihovom imovnom stanju”, upozoravaju u otvorenom pismu.

Gubitak povjerenja liječnik – pacijent

Ukazuju i na potencijalni gubitak povjerenja na relaciji liječnik-pacijent što može imati katastrofalne posljedice na kompletan zdravstveni sustav. Imajući u vidu navedeno, KOHOM predlaže da obavijest/upozorenje dano pacijentu ostane između liječnika i pacijenta, dok bi samo na posebno traženje policijskih službenika, liječnik bio dužan dostaviti takvu obavijest na uvid policiji.
Sam pacijent odnosno vozač bio bi odgovoran suzdržati se od korištenja motornog vozila za vrijeme trajanja te obavijesti/upozorenja (jednako kao što je to dužan činiti kada ima prisutnost alkohola u krvi!).
KOHOM traži i da se iz zakona uklone prekršajne odredbe koje propisuju novčanu kaznu za liječnike te inzistira da odgovornost za upravljanje vozilom za vrijeme trajanja zdravstvene
nesposobnosti treba biti isključivo na samom vozaču, kao što je slučaj s vožnjom u alkoholiziranom stanju. KoHOM napominje da je zajedno s Hrvatskom liječničkom komorom, Hrvatskim liječničkim zborom i obiteljskim liječnicima o ovoj temi aktivno govorio u javnosti, no u radnu skupinu za izradu nacrta zakona nije imenovan nitko iz strukovnih liječničkih društava iz čega proizlazi da predložene zakonske izmjene nemaju stručnu, medicinsku podlogu već su djelo isključivo osoba iz redova predlagatelja.
Sudjelovali su u pregovorima i razgovorima koji su prethodili izradi nacrta zakona, međutim, nacrt je na kraju potpuno drugačiji od onoga o čemu se raspravljalo na radnim sastancima. U cilju povećanja sigurnosti prometa na cestama poželjno bi bilo analizirati dobre prakse u drugim zemljama, gdje vezano za ovaj problem postoje jasne i nedvosmislene upute za stručnjake, ali i laike pri čemu svatko zna svoju odgovornost. Nije mudro uništavati temelje jedne cijele struke, u ovom slučaju to je obiteljska medicina, bez temeljite analize problema sa svih stajališta: pacijenta, vozača, liječnika i države, poručuje u otvorenom pismu predsjednica KOHOM-a, dr. Nataša Ban Toskić.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments