Kod onkoloških bolesnika važna je brzina intervencije
foto:freepik

Epidemija je svakako usporila i omela liječenje onkoloških bolesnika, a dobra obaviještenost katkad pomaže put do prava, kada su ona uopće ostvariva

U onkologiji vrijedi pravilo da je katkad svaka minuta dragocjena, osobito kad se radi o agresivnijim oblicima bolesti, ali da postoji nevažna onkološka bolest ne bi se ni zvale zloćudnima. U svakom slučaju, protokol medicinskih postupaka i intervencija trebalo bi ubrzati što je više moguće. COVID-19 unio je veliki problem jer je epidemija eksplodirala izbacujući iz funkcije čitave odjele, klinike pa i bolnice, te onkološke kapacitete dok se stanje nije konsolidiralo u mjeri da se ipak osigura pomoć pacijentima. Na pitanje mogu li nužne onkološke preglede i neke procedure obaviti privatno, a potom tražiti refundaciju iz HZZO-a, čini se da zasad nema pozitivnog odgovora. Naravno, od svog liječnika pacijenti mogu zatražiti uputnicu i upute za slijedeći najbliži centar koji te medicinske usluge pruža, ali je u praksi veliko pitanje koliki su zapravo kapaciteti, koliko su produljena čekanja na pojedine protokole i postupke, te koliko je za vrijeme ove epidemije bolesnika koji će prije dočekati teži stadij bolesti. U Koaliciji udruga u zdravstvu, njezin predsjednik Ivica Belina, vjeruje da će nakon epidemije problem eruptirati osobito u onkoloških bolesnika.
Također, na terenu, razlikuju se stanja pojedinih onkoloških centara, njihova opremljenost, ekipiranost, a nekad i propisane terapije. Premda su svi osiguranici jednog fonda zdravstva, HZZO-a nemaju svi jednak pristup uslugama.

Razjašnjenje prava osiguranika

Sigurno je da onkološka bolest spada u stanja koja trebaju pomoć odmah, ako im je uskraćena, tri su moguće adrese na koje se mogu žaliti. Oko razjašnjenja osiguraničkih prava HZZO-u, najbolje područnom uredu najbližem mjestu prebivališta, oko stručnih medicinskih pitanja Ministarstvu zdravstva, a na koncu i posebnim povjerenstvima za zaštitu pacijenata koja postoje u županijama. Općenito vlada stav da se e-uputnicom obiteljskog liječnika možda može pravo na liječenje brže ostvariti u drugom centru, ali liječenje u privatnom centru ne sadrži sve potrebne postupke koje bi naše institucije priznavale kao cjelovite i zato ih u HZZO-u ne refundiraju. Ako u dijelu liječenja, ili neke usluge, bolesnik iskoristi pomoć privatne zdravstvene ustanove, refundaciju će moći dobiti samo ako Povjerenstvo HZZo-a odluči je li određena zdravstvena usluga bila nužna a cijena neće premašiti onu koju za određenu uslugu priznaje HZZO.
Okvir1
Dobra suradnja s izabranim liječnikom od najvećeg značaja
Najbolje je i najvažnije imati dobru komunikaciju sa izabranim liječnikom. Ako je on dobro upućen, agilan i stručan, znati će posavjetovati bolesnika kojim putem da ide do svojih prava u liječenju i bilo koje zdravstvene usluge.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments