Kemoterapija u ordinacijama obiteljskih doktora, KOHOM upozorava: ovo je legalno upitno
foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Pulska bolnica i Istarski domovi zdravlja u srpnju su sklopili sporazum o suradnji na projektu Onkološka terapija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kojim je predviđeno da liječnici obiteljske medicine i medicinske sestre primjenjuju onkološku terapiju.

Konkretno, organizirala bi se 15satna edukacija za obiteljske liječnike i medicinske sestre u ispostavama istarskih domova zdravlja te uz koordinaciju onkologa provodilo bi se liječenje onkoloških pacijenata na primarnoj razini. Terapiju pacijentu oboljelom od raka određuje dakako onkolog koji će odrediti i kojem se pacijentu onkološka terapija može davati u ordinaciji obiteljskog liječnika.

Onkolog će u nalazu kojeg daje pacijentu napisati detaljan plan sa svim elementima potrebnima za nastavak terapija u Istarskim domovima zdravlja. Nalaz, zajedno s planom liječenja, liječniku obiteljske medicine će stići i CEZIH-om. U pravilu će onkolog i izabrani liječnik obiteljske medicine komunicirati e-mailom, telefonom ili video vezom za svakog pacijenta za kojeg je odlučeno da će terapiju primati u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, dio je projekta na koji su reagirali iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine otkud su Ministarstvu zdravstvu te nizu stručnih asocijacija uputili pismo protiveći se ovom projektu.

Naime, projektom je predviđeno da se onkološki lijekovi daju u obiteljskim ordinacijama ili u posebnim prostorima za onkološku terapiju pri domovima zdravlja u toj županiji, a da obiteljski liječnik kontaktira koordinatora ako nije educiran za davanje terapije.
U svojem reagiranju KOHOM, među ostalim, navodi kako nigdje nije navedeno koje su institucije recenzirale i odobrile ovaj projekt koji smatraju i legalno i legitimno upitnim iz više aspekata. Obiteljski liječnici tako navode da je upitno i da li su zadovoljeni propisi Pravilnika o minimalnim tehničkim uvjetima glede prostora, opreme i osoblja koje bi ovako nešto provodilo, sigurnost procesa rada, sigurnost pacijenta i zdravstvenog osoblja.

Posebno je zabrinjavajuće što nema izvještaja službe Istarskih domova zdravlja o posebnim mjerama zaštite na radu u okolnostima rukovanja, skladištenja i primjene citostaticima. Notorna je činjenica da su obiteljski liječnici prenapregnuti epidemijom, svojim redovnim radom, obavezama prema MUP-u i Stožeru. Već sada imaju 3 puta veći protok dnevnih kontakata nego njihovi  europski kolege. Provode sve NPP za rano otkrivanje malignih i kroničnih bolesti. Zbrinjavaju akutna i često i hitna stanja jer je činjenica da IDŽ ima velikih problema sa HMP. U tijeku je cijepljenje protiv  COVID-19 od prve do treće doze cjelokupnog stanovništva, počinje cijepljenje protiv gripe, cijepi se protiv pneumokokne bolesti te prema kalendaru obaveznog cijepljenja djece i odraslih. U čekaonicama su brojni pacijenti sa akutnim respiratornim i gastroenterološkim bolestima te kronični bolesnici. Mogu li se svi oni miješati sa onkološkim pacijentima koji dolaze na kemoterapiju? Mogu li svi ovi redovni pacijenti biti na čekanju dok traje onkološki protokol i nadzor nad pacijentom na kemoterapiji za koji je potrebno više sati jer znamo da liječenje kroz dnevnu bolnicu traje i do 8 sati? – dio je upitnika obiteljskih liječnika koje su razaslali resornim institucijama.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments