Beauty hubKako razvoj melanocita utječe na pojavu sijedih

Kako razvoj melanocita utječe na pojavu sijedih

Kosa neprestano raste i opada, to je normalan ciklus koji se događa tijekom života.
Nova kosa raste iz folikula dlake u koži gdje se također nalaze melanociti koji proizvode pigment. A melanociti neprestano umiru i obnavljaju se. Nove stanice nastaju iz matičnih stanica, a istraživači smatraju da su upravo te stanice “zapele” u nekoj međufazi razvoja kod ljudi čija je kosa posijedjela.
Stručnjaci Medicinskog centra Langone (NYU Langone Health) posebnim skenerima i laboratorijskim tehnikama proučavali su proces starenja stanica.
Matične stanice prestaju “lutati” po folikulu i fiksiraju se, zbog čega ne uspijevaju doći do stadija zrelih melanocita. Bez stvaranja pigmenta, kosa postaje siva, bijela ili srebrna.
Naša studija pridonosi osnovnom razumijevanju kako matične stanice melanocita boje kosu, rekao je glavni istraživač studije, dr. Qi Sun u časopisu Nature.
Potencijalno smo na korak do načina da spriječimo pojavu sijede kose ili čak  vratimo njezinu boju”, rekao je dr. Qi Sun.

Može li se boja vratiti?

Ovo nije prvi put da znanstvenici sugeriraju da bi sijeda kosa mogla biti djelomično reverzibilan proces.
Loša prehrana i stres neki su od mogućih uzroka prerano sijede kose. No, i genetika odnosno naš DNK dijelom određuje kada ćemo posijediti.
Dr. Leila Asfour iz Britanske udruge dermatologa izjavila je za BBC da je istraživanje njujorškog sveučilišta korak bliže pronalaženju načina da se sijedoj kosi vrati prirodna boja.
Predlaže da se ispita i povezanost uloge matičnih stanica s bolešću alopecia areata. Kod te bolesti imunološki sustav napada kosu i uzrokuje njezino ispadanje, a kada kosa ponovno izraste, ponekad posijedi.
Također, primjena bi se mogla pronaći i kod vitiliga – poremećaja pigmentacije kod kojega se pojavljuju bijele mrlje na koži.
Dr. Yusur Al-Nuaimi iz Britanskog društva za kosu i nokte ističe da je zdravlje vlasišta važno za održavanje dobrog rasta kose na glavi, osobito kako starimo.
Nedavna studija na miševima pridonosi našem razumijevanju samog folikula dlake, ali i mehanizama stanica koje proizvode pigmente. Otkrivamo više o potencijalu terapije matičnim stanicama za gubitak kose. Studije poput ove, s novim otkrićima o stanicama odgovornim za boju, mogu dovesti do niza budućih opcija liječenja za naše pacijente, zaključuje dr. Al-Nuaimi.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike