fbpx
OstaloKada pacijent i kojem liječniku može od ponedjeljka bez COVID potvrde ili negativnog testa

Kada pacijent i kojem liječniku može od ponedjeljka bez COVID potvrde ili negativnog testa

Svi zaposlenici zdravstvenog i sustava socijalne skrbi koji dolaze na posao, a nemaju covid potvrdu, morat će se od 4. listopada testirati najmanje dva puta tjedno ili neće moći doći na posao, stoji u odluci Stožera.

Obaveza se odnosi na zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te na privatne zdravstvene radnike, kao i na sve zaposlenike u socijalnoj skrbi, uključujući i ustanove socijalne skrbi, udruge, vjerske zajednice i druge ustanove koje obavljaju socijalnu skrb. Dokaze o preboljenju, testiranju ili cijepljenju zaposlenici će morati pokazati ovlaštenoj osobi pri dolasku na posao.

Takve dokaze morat će imati i pacijenti kod kojih se planira hospitalizacija, provedba dijagnostičko-terapijskih zahvata kod kojih se generira aerosol u specijalističko-konzilijarnoj ili bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, kao i oni kod kojih postoji visok rizik od širenja koronavirusa. Odnosi se to i na osobe koje su pratnja pri porodu, ali i posjetitelje pacijenata u bolnicama.

Oni pacijenti koji ne budu imali dokaze o cijepljenju, preboljenju ili testiranju, kada bi odgađanje zdravstvenih usluga narušilo njihovo zdravlje, bit će primljeni u bolnicu, ali će biti izolirani i testirani.

Potvrde za pacijente

Izuzetak od obaveze dokazivanja COVID-statusa imat će pacijenti koji u zdravstvenu ustanovu dolaze radi pružanja hitne medicinske skrbi, oni koji koriste usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i oni koji trebaju skrb radi sumnje na bolest uzrokovanu koronavirusom ili liječenje te bolesti.

Izuzetak su i djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata, kao i ona koja odlaze u posjet hospitaliziranim roditeljima ili braći i sestrama.

U socijali će biti obavezno testiranje za sve, osim za one koji su cijepljeni ili su preboljeli COVID.

Zaposlenici koji odbiju testiranje i odbiju predočiti COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca, stoji u odluci.

Vrijede i antigenski testovi

COVID potvrda neće biti jedini dokaz o preboljenju COVID-a, već će se taj status priznavati i osobama koje su ga preboljele, a bile su testirane antigenskim testom. Te će osobe, navodi se u odluci, morati od svog liječnika primarne zdravstvene zaštite zatražiti potvrdu o preboljenju.

Status da su preboljele zarazu moći će imati i osobe koje su proglašene vjerojatnim slučajem, odnosno koje nikada nisu testirane niti im je dijagnosticiran COVID-19, ali su u obitelji imale osobe s potvrđenom zarazom i s njima su bile u kontaktu, što će također morati dokazati potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je kako sada nije moguće reći do kada će testiranje na COVID-19 u zdravstvenom sustavu biti besplatno.

U početnom prijelaznom razdoblju država će plaća testiranje svima koji se ne žele cijepiti i nisu preboljeli COVID.

No jasno je da to ne može trajati unedogled. Ovisit će o nizu elementata, o trendu kretanja epidemije, povećaju procijepljenosti… izjavio je ministar zdravstva.

Ako se netko ne želi testirati, a nije cijepljen niti je prebolio COVID, to će se evidentirati i on neće moći doći na svoje radno mjesto.

„Nažalost, pisat će mu se neopravdani izostanak što ujedno znači da neće dobiti plaću za taj period”, istaknuo je Beroš.

Testiranje će biti plaćeno i pacijentima i njihovoj pratnji.

Riječ je o pacijentima koji imaju narudžbe za određene tretmane, za hospitalizaciju, u slučajevima hladnih pregleda kod kojih se generira aerosol i postoji veća mogućnost zaraze, kao i za sve pratnje, pojasnio je ministar.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike