Jaja i kardiovaskularne zdravlje – nova kineska studija

Datum:

Znanstvenici čak tvrde da konzumiranje jednog jajeta dnevno može pomoći u smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Jaja su bogat izvor dijetalnog kolesterola, ali sadrže i niz esencijalnih hranjivih tvari. Postoje proturječni dokazi o tome je li konzumacija jaja korisna ili štetna za zdravlje srca. Studija iz 2018. objavljena u časopisu Heart, koja je uključivala otprilike pola milijuna odraslih u Kini, pokazala je da su oni koji su jeli prosječno jedno jaje dnevno imali znatno manji rizik od srčanih bolesti i moždanog udara od onih koji su jeli jaja rjeđe. Sada, kako bi bolje razumjeli ovaj odnos, autori ovog rada proveli su populacijsku studiju koja istražuje kako konzumacija jaja utječe na markere kardiovaskularnog zdravlja u krvi.

Uzročne uloge metabolita

Nekoliko studija se bavilo ulogom metabolizma kolesterola u plazmi zbog povezanosti između konzumacije jaja i rizika od kardiovaskularnih bolesti. Tim je odabrao 4.778 sudionika iz Kine od kojih je 3.401 imalo kardiovaskularnu bolest. Koristili su tehniku ​​nazvanu ciljana nuklearna magnetska rezonancija za mjerenje 225 metabolita u uzorcima plazme sudionika. Od ovih metabolita identificirali su 24 povezana s razinama konzumiranja jaja.
Njihove analize su pokazale da su osobe koje su jele umjerenu količinu jaja imale višu razinu proteina u krvi koji se zove apolipoprotein A1 – građevni blok lipoproteina visoke gustoće (HDL), poznat kao „dobar lipoprotein“. Ove osobe su posebno imale više velikih HDL molekula u krvi koje pomažu u čišćenju kolesterola iz krvnih žila.
Dalje su identificirali 14 metabolita koji su povezani sa srčanim bolestima. Otkrili su da su sudionici koji su jeli manje jaja imali niže razine korisnih metabolita i višu razinu štetnih u krvi, u usporedbi s onima koji su jaja jeli redovitije.
Ukupno, rezultati daju potencijalno objašnjenje kako jedenje umjerene količine jaja može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti, kažu autori. No, potrebno je više studija kako bi se potvrdile uzročne uloge koje lipidni metaboliti igraju u povezanosti konzumiranja jaja i rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Studija također može imati implikacije na kineske nacionalne prehrambene smjernice, objasnili su autori. Trenutne zdravstvene smjernice u Kini predlažu jedno jaje dnevno, ali podaci pokazuju da je prosječna konzumacija niža od toga.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...