fbpx
AktualnoJedna specifična podvarijanta delte odgovorna za 85 posto svih covid infekcija u Rusiji

Jedna specifična podvarijanta delte odgovorna za 85 posto svih covid infekcija u Rusiji

Naime, proučavanjem genetskog sastava delta varijante u Rusiji, pokazalo se da je samo jedna virusna podvarijanta u kratkom vremenu postala odgovorna za veliku većinu slučajeva, za razliku od razvoja bolesti u većini drugih zemalja. Znanstveni tim je zaključio da se to vjerojatno dogodilo pukim slučajem, a ne zato što bi taj podsoj bio zarazniji ili otporniji na imunitet. Rezultati objavljeni na medRxiv-u, sugeriraju da je u ranom valu pandemije svaki slučaj bitan, a strogi propisi o putovanju učinkovita su protumjera.

Znanstvenici prate porast i širenje različitih podvarijanti koronavirusa, tehnički poznatih kao loze, kako bi držali virus koji se razvija pod lupom i na vrijeme saznali o nekim opasnijim mutacijama koje može dobiti – onima koje ga čine snažnijim u zarazi ljudi, otporu prema prirodnom imunitetu ili imunitetu stečenom na temelju cjepiva.
Razumijevanje takvih scenarija također je važno i za razumijevanje epidemije i predviđanje kako će se ona razvijati, naglašava glavni istraživač studije Georgii Bazykin iz Skoltecha i Instituta za probleme prijenosa informacija Kharkevich RAS-a.

Istraživači su otkrili da je jedna specifična loza nazvana AY.122 “odgovorna za 85% svih ruskih infekcija u travnju 2021., ali samo za 0,5% slučajeva diljem svijeta”, navodi se u radu. Više od 90% virusnih uzoraka analiziranih u studiji pokazalo je skup mutacija, što snažno sugerira da su svi potekli od samo jednog slučaja infekcije “uvezenog” iz inozemstva. Iako genetski dokazi također ukazuju na još nekoliko drugih uvoznih slučajeva, oni su se pokazali relativno neuspješnima.

Uvoz zaraze

Ni širenje delta soja u većini drugih zemalja niti valovi korona virusa prije delte u Rusiji nisu okarakterizirani jednim podsojem koji dominira domaćom epidemijom u onoj mjeri koja je otkrivena u ovoj studiji. To Rusiju stavlja u skupinu sa Singapurom, Australijom, Ujedinjenim Kraljevstvom, Turskom i Japanom, gdje se u delta varijanti ne vidi posebna genetska raznolikost. Na suprotnom polu su nacije uključujući Poljsku, Grčku, Rumunjsku i Češku koje su doživjele uspon više konkurentskih podvrsta.

“Dok uspjeh podloze koja prevladava u Rusiji očito nema nikakve veze s njezinom prilagođenošću, glavni zaključak je možda sljedeći: jasno možemo vidjeti kako uvoz zaraze iz drugih zemalja može imati ogroman učinak na početku novog vala epidemije jer čak i jedan slučaj uvoza ne posebno teške podvarijante može brzo izmaći kontroli”, upozorava Bazykin.

To sugerira da stroga ograničenja putovanja nametnuta u ranoj fazi mogu igrati odlučujuću ulogu u odgađanju vremena kada sljedeći val udari i njegovu širenju. To je korisno za smanjenje opterećenja zdravstvenog sustava i maksimalno korištenje činjenica koje se pojavljuju kako postajemo svjesniji kojim putem ide evolucija virusa.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike