Iz želje da dijete odvoji od mobitela osmislila edukativnu aplikaciju koju podržava i Ministarstvo
Lea Perić, foto: privatna arhiva

Lea Perić samu sebe predstavit će kao mamu. Cijeli život radila je u hotelijerstvu, a s IT industrijom nikada nije bila u kontaktu.

Unatoč tome pokrenula je aplikaciju za roditelje. Besplatna je to aplikacija koja pomaže roditeljima ograničiti vrijeme koje njihova djeca provode pred ekranima i ujedno im nudi edukativne i zabavne sadržaje. Na samo pokretanje ovakvog projekta došla je zbog vlastitog problema.

Do ideje sam nažalost došla iz osobnog iskustva. Imala sam problem sa svojim djetetom. Vrlo sam rano kćerki dala mobitel u ruke. Računala sam, brže će pojesti, pa se dogodilo da s 2 godine moje dijete niti jedan obrok nije moglo pojesti bez mobitela ispred nje. To je jedan začarani krug iz kojeg nisam znala kako izaći. Ako nema mobitel neće pojesti baš ništa. Ionako nije skoro ništa jela. Nisam znala kako se izvući iz toga. Istodobno, puno sam čitala i saznala koliko je korištenje ekrana u ranoj dobi štetno za djecu. Tako sam konačno došla na ideju kako spojiti aplikaciju koja u jednom obuhvaća roditeljsku zaštitu s edukativnim dijelom. Uvidjela sam da kod nas unatoč svemu još uvijek nije razvijena svijest koliko je ovisnost o mobitelu kod djece loša. Vrlo je vjerojatno stvar u tome da se roditelji teško odlučuju na slične aplikacije jer su previše kontrolirajuće, rekla bih “špijunske”. Ovo je jedna blaža verzija uz dodatan benefit koji će roditelji vjerujem prepoznati i prije se odlučiti za takvu aplikaciju. Eto, barem da taj mali pomak napravimo u današnjem odgoju u digitalnom dobu – priča Lea Perić, poduzetnica i kreatorica aplikacije za roditelje Xoink koja besplatno nudi pomoć roditeljima u svakodnevnoj “borbi” s mobitelima i novim tehnologijama s kojima se susreću u odgoju djece.

Prilagođena dobi

Znamo da je vrijeme provedeno pred ekranima štetno za dječji razvoj, međutim, roditelji pomoć traže kada situacija izmakne kontroli, kada dijete više ne funkcionira u svojoj sredini, a najčešće na inicijativu škola ili vrtića koji uočavaju problem u komunikaciji, socijalizaciji…

– Aplikacija omogućuje roditelju da ograniči vrijeme koje dijete koristi na mobitelu. Produžiti to vrijeme dijete može samo rješavajući pitanja iz kviza znanja gdje mu dolaze pitanja iz – matematike, hrvatskog, geografije i ostalih predmeta, odnosno gradiva koje uči u školi. Aplikacija je prilagođena dobi djeteta i osmišljena je da gradi dobre navike, povjerenje, potiče na učenje. Alat je to roditelju za odgoj i kontrolu tog mobitela- naglašava Lea Perić i ističe noćno koritšenje mobitela: Imamo noćno vrijeme kad mislite da dijete spava, a ono je u stvari na mobitelu i ne može se ujutro ustati za školu. S ovom aplikacijom Xoink mjeri vrijeme dvostruko, trostruko ili šesterostruko brže po noći nego po danu.

Moguće je i kontrolirati gdje se dijete nalazi, ali samo uz njihovo dopuštenje kada je riječ o starijoj djeci.
– Imamo lokaciju koja je na zahtjev za stariju djecu ili je uvijek dozvoljena ako je riječ o mlađem djetetu. Ono što je bitno jest da dijete uvijek bude obaviješteno da mu vi upravo sada kontrolirate gdje se nalazi. Zapravo cijelo vrijeme provlačimo kroz ovu priču kvalitetu odnosa djeteta i roditelja. Ova je aplikacija alat, ali ne i metoda odgoja. Uvijek naglašavam da Xoink pomaže u kontroli korištenja mobitela, ne odgoju djeteta.

Kontrola lokacije

Kada govorimo o mlađoj djeci kontrola mjesta na kojem se nalazi je namijenjena upravo djeci koja su se dosad susrela s mobitelima, ali uglavnom nisu imali svoj, pa kad dobije svoj prvi mobitel, kontrole više nema. Naravno da će dijete dobiti mobitel, ide sve u tome smjeru i odjednom se nađemo u situaciji da nam sve izmiče kontroli, pa više ne znate ni koliko je dijete na mobitelu. Eto zato smo osmislili Xoink.
Kod mlađe djece je uvijek dostupna kontrola lokacije i ona nije na zahtjev. Naime, kod djeteta od 8 godina koje ima mobitel u torbi ne možete očekivati da će odgovoriti u svakom trenutku. Ali i u tom slučaju vrlo je važno da dijete dobije obavijest i uvijek zna da ste mu gledali lokaciju na kojoj se nalazi.

S druge strane, krenuli smo zapravo s idejom da ako jednom tinejdžeru stavite uvijek dostupnu lokaciju koju možete pogledati u bilo kojem trenutku, to zapravo nema smisla. Dijete će ostaviti mobitel kod kuće ako ide u neku situaciju u kojoj može biti primjerice u opasnosti, pa će se dovesti u još veći problem i opasnost ako nema sa sobom mobitel i u određenom vas trenutku ne može pozvati. Za takve situacije osmislili smo da roditelj ne može uvijek pogledati gdje je dijete već mu može poslati zahtjev da mu pokaže lokaciju. Dijete to hoće ili neće odobriti. Ako odobri vidjet ćete gdje je, a ako ne odobri onda ćete imati priliku razgovarati s djetetom kod kuće zbog čega se to dogodilo gdje je bio, možda ćete i promijeniti pristup u odgoju – priča Lea Perić o nastanku aplikacije i mogućnostima koje nudi za različite uzraste.

Ideja na porodiljnom

Na ideju je došla tijekom porodiljnog dopusta, kada je imala nešto više vremena i na početku je gotovo odustala.
– Takve su aplikacije jako, jako skupe. Te su me cifre obeshrabrile. Ali upravo u to vrijeme je objavljen natječaj za inovacije novoosnovanih malih poduzeća, objavljen od strane EU fondova. I odlučila sam se prijaviti jer Xoink i jest sasvim drugačija aplikacija koja uz određeni “parental control” ima i edukativni dio, što ne postoji nigdje u svijetu.

Na ideju su svi dobro reagirali, posebno na taj edukativni dio s elementima igre. Shvatila sam da je to prilika koju dobijete jednom u životu i koju treba iskoristiti.
Do pomoći IT tvrtki nije bilo lako doći.

– Kao firma koja je tek krenula, velike tvrtke neće uopće raditi s vama. Nepredvidivi ste, nemaju garanciju uspjeha, a vi nemate sredstava, naprosto ne žele gubiti vrijeme na vas. Imala sam stvarno sreće da sam upoznala dobre ljude u bitnim trenucima i došla do najvećih stručnjaka u Hrvatskoj koji su mi pomogli razviti aplikaciju.

Za osobe koje nisu vične novim tehnologijama, cijela priča djeluje prilično obeshrabrujuće i komplicirano. Ova poduzetnica tvrdi da su mislili i na to.
– Stvarno smo se trudili da aplikacija bude za sve, pa i starije roditelje ili one koji nisu vični takvim novim tehnologijama i digitalnom dobu u kojem se nalazimo. Trudili smo se da aplikacija bude jako jednostavna za korištenje, tako da je u pravilu najkompliciraniji dio registracija – gdje trebate ukucati ime i prezime i email, a dalje vas aplikacija sama navodi što trebate napraviti. Sučelje je jako jednostavno, na hrvatskome je jeziku objašnjeno baš sve. Aplikacija je jednostavna, šarena, pristupačna, a tu smo za sva pitanja koja se mogu postaviti na samoj aplikaciji https://www.xoink.app/hr/.

Preporuka Ministarstva znanosti

Poduzetnost i inovaciju ove mlade poduzetnice prepoznalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH koje je dalo preporuku za njezino korištenje.
– Željela sam znati kakvom vide aplikaciju u nadležnom ministarstvu, a dobila sam preporuku za korištenje! Nadam se i konkretnijoj suradnji u budućnosti. Oni su aplikaciju za sada preporučili, aplikacija je besplatna, mislim da čini dobro i želim doći do što više roditelja i pomoći im. Činilo mi se da je dobar put krenuti u škole, da roditelji prepoznaju probleme koje imaju i počnu ih rješavati.
Željela bih da aplikacija Xoink bude predinstalirana na tabletima u školama, da se predstavi na roditeljskim sastancima, da stručne službe više govore roditeljima o štetnosti pretjeranog korištenja ekrana kako bi roditelji osvijestili problem koji imamo i shvatili da će s vremenom on biti i veći. Ono što nudimo je besplatna, naša, hrvatska aplikacija koja im može pomoći.

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments