Istraga WHO-a: Virus nije pobjegao iz kineskog laboratorija
foto: Shutterstock

Predstavljeni zaključci zajedničke istrage tima kineskih znanstvenika i WHO-a o porijeklu novog koronavirusa

SARS-CoV-2, uzročnik pandemijske zarazne bolesti COVID-19, nije nužno krenuo isključivo s wuhanske tržnice, a niti samo od šišmiša. Virus je pronađen na različitim površinama spomenute tržnice te može preživjeti dugo na niskim temperaturama, a prije druge polovice prosinca 2019. godine u Wuhanu nije utvrđen. Sukus je to kineskog, uvodnog, izlaganja o rezultatima zajedničke istrage Svjetske zdravstvene organizacije i kineskog tima o porijeklu ovog pandemijskog virusa.
Ove zaključke u Wuhanu jutros je iznio dr. Liang Wannian iz kineskog National Health Commission. Ovaj kineski znanstvenik već se ranije suprotstavio globalnim prozivkama o zataškavanju u početku epidemije u Wuhanu i provinciji Hubei. U izlaganju od gotovo sat vremena dr. Wannian naveo je, među ostalim, da su virus dosad dokazali u šišmišima i ljuskavcima, ali da to nisu jedini životinjski rezervoari ovog virusa.
Od 14. siječnja međunarodni ekspertni tim i kineski tim znanstvenika istraživao je porijeklo virusa, a napravljene su različite analize, molekularne, epidemiološke itd.

Zaključili su da su različiti virusi bili prisutni u ranoj fazi pandemije u Wuhanu te da je cirkulacija počela i prije prijavljenog slučaja, ali ne nužno u tom dijelu Kine. U testiranim uzorcima briseva uzimanih radi gripe i SARS-a te uzoraka krvi iz banke krvi nisu pronađena antitijela niti prisutnost virusa prije kraja 2019. godine i prvih prijavljenih slučajeva. Na temelju podataka o sveukupnoj smrtnosti u Wuhanu i Hubeiju nema dokaza da bi se mogla vidjeti transmisija ovog virusa. Jednaki su zaključak donijeli i na temelju analize potrošnje lijekova i podataka iz tamošnjih bolnica o upalama pluća u tom razdoblju.

S tim predstavljenim podacima Kinezi su još jednom poentirali kako nisu zataškavali širenje virusa tvrdeći da ovaj virus nije bio prisutan prije kraja prosinca 2019. godine. Ispred Svjetske zdravstvene organizacije govorio je Peter Ben Embarek koji je demantirao još jednu u javnosti učestalu tvrdnju, da je virus “pobjegao” iz laboratorija. Hipoteza je to koju, kako je rekao Ben Embarek, dalje neće istraživati jer je za to vjerovatnost ekstremno niska. Daljnja istraživanja su pak potrebna i najavljena o porijeklu virusa i njegovu ulasku među ljudsku populaciju.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments