Istraga povezanosti cjepiva i anafilakse, ali i reakcija u osoba s filerima
foto: Shutterstock

Dok traje istraga pojedinih zemalja, regulatornih tijela, Europske agencije za lijekove (EMA) o povezanosti cjepiva kompanije AstraZeneca i pojave krvnih ugrušaka, proizvođač u uputu o lijeku uz ovo cjepivo treba ažurirati podatke – o anafilaksiji i alergijskoj reakciji s nepoznatom učestalošću.

Od oko pet milijuna cijepljenja u Ujedinjenom Kraljevstvu revidiran je 41 slučaj moguće anafilaksije te prema EMA-i povezanost te snažne alergijske reakcije i cjepiva AstraZeneca ne može se isključiti u pojedinim slučajevima. U praksi to ne bi trebalo ništa promijeniti jer je već postojeća uputa da osobe nakon primanja cjepiva trebaju biti pod nadzorom najmanje 15 minuta nakon cijepljenja i na lokacijama cijepljenja mora biti dostupno medicinsko liječenje u slučaju anafilaktičkog šoka. Osobe koje imaju ovakvu reakciju ne smiju primiti drugu dozu cjepiva, jasna je uputa.

Poremećaj niske razine krvnih pločica


Nadalje, za sva tri dvodozna COVID cjepiva u EU procjenjuje se i povezanost s imunološkom trombocitopenijom, poremećaj koji karakterizira niska razina krvnih pločica. Zasad nema dokaza o vezi te nuspojave i cjepiva, ali se istraga nastavlja. Istraga se nastavlja i u slučaju norveške prijave nuspojave na Comirnaty, Pfizerovo cjepivo, u osoba koje imaju ubrizgane filere. Na mjestima primjene dermalnih filera, “punjača bora”, evidentirani su slučajevi oticanja, svrbeža i drugih kožnih reakcija. Izdvojeni su stoga slučajevi oticanja u osoba koje su koristile filere te je EMA od proizvođača zatražila ocjenu svih takvih slučajeva.

U RH pod nadzorom druga serija

Proizvodni problemi i manjak cjepiva uz treći val zaraze čine “europsko proljeće” još težim i radi odbijanja cijepljenja AstraZeneca cjepivom kojem svjedočimo i u nas. Na oko pet milijuna cijepljenih tim cjepivom protiv COVID-19 do 10. ožujka evidentirano je 30 slučajeva pojave krvnih ugrušaka koje proizvođač ne povezuje direktno sa svojim cjepivom. Ipak, nizu zemalja koje su privremeno obustavile primjenu ovog cjepiva pridružila se i Irska dok se u nas cijepljenje AstraZeneca cjepivom nastavlja jer, prema podacima HZJZ-a, sporna serija tog cjepiva ABV5300 nije u prometu u Hrvatskoj, ali je iz “predostrožnosti istragom obuhvaćena serija ABV3025 koja je dostupna u RH”. Trenutno nema, prema podacima HALMED-a odstupanja koja bi mogla utjecati na kvalitetu te serije cjepiva.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments