fbpx
AktualnoIstraga AstraZeneca cjepiva, za EU upitne pošiljke iz američke proizvodnje

Istraga AstraZeneca cjepiva, za EU upitne pošiljke iz američke proizvodnje

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ovu su situaciju komentirali kako je u tijeku istraga koja će pokazati postoji li veza između navedenih događaja i cjepiva.

-Dok se navedeni slučajevi u potpunosti ne istraže, takva veza ne može se ni potvrditi ni opovrgnuti – objavili su iz HZJZ-a.

Uz pojedine EU zemlje, obustavu AstraZeneca cijepljenja objavio je i Tajland. Ovo cjepivo još nije odobreno u SAD-u gdje bi narednih tjedana trebali predati dokumentaciju tamošnjem regulatoru, FDA. No, istovremeno jedna od proizvodnih lokacija upravo je u SAD-u otkud EU ne očekuje probleme vezane za isporuku naručenih doza cjepiva koje su ionako manje od planiranih. Međutim, taj dogovor još nije definiran iako proizvođač, dakle, još nije predao dokumentaciju da se ovo cjepivo dopusti za primjenu i u Americi. U medijima se kalkulira kako postoji mogućnost, među ostalim i zbog situacije u Brazilu te postupka Italije o blokadi isporuke Australiji, da se cjepivo ne pusti u planiranim količinama u EU iz američkog proizvodnog pogona. Još jedna alternativna proizvodna lokacija je u Indiji no da bi te doze bile prihvaćene za primjenu u EU moraju prethoditi temeljiti i dugotrajni procesi provjere proizvodnih uvjeta od strane europskog regulatora, EMA.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike