Istraga AstraZeneca cjepiva, za EU upitne pošiljke iz američke proizvodnje

Datum:

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ovu su situaciju komentirali kako je u tijeku istraga koja će pokazati postoji li veza između navedenih događaja i cjepiva.

-Dok se navedeni slučajevi u potpunosti ne istraže, takva veza ne može se ni potvrditi ni opovrgnuti – objavili su iz HZJZ-a.

Uz pojedine EU zemlje, obustavu AstraZeneca cijepljenja objavio je i Tajland. Ovo cjepivo još nije odobreno u SAD-u gdje bi narednih tjedana trebali predati dokumentaciju tamošnjem regulatoru, FDA. No, istovremeno jedna od proizvodnih lokacija upravo je u SAD-u otkud EU ne očekuje probleme vezane za isporuku naručenih doza cjepiva koje su ionako manje od planiranih. Međutim, taj dogovor još nije definiran iako proizvođač, dakle, još nije predao dokumentaciju da se ovo cjepivo dopusti za primjenu i u Americi. U medijima se kalkulira kako postoji mogućnost, među ostalim i zbog situacije u Brazilu te postupka Italije o blokadi isporuke Australiji, da se cjepivo ne pusti u planiranim količinama u EU iz američkog proizvodnog pogona. Još jedna alternativna proizvodna lokacija je u Indiji no da bi te doze bile prihvaćene za primjenu u EU moraju prethoditi temeljiti i dugotrajni procesi provjere proizvodnih uvjeta od strane europskog regulatora, EMA.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Psihologinja Žauhar: Slobodne aktivnosti djetetu pomoći odabrati, a ne birati

Slobodne aktivnosti trebale bi biti dio odrastanja. No, kako...

Hrvatski program ranog otkrivanja raka pluća provodit će se u cijeloj EU!

U jeku pandemije Hrvatska je započela s provođenjem programa...

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...